Linkovi

Predsednik Kazahstana naredio policiji da puca u demonstrante


Almati nakon nemira
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Almati nakon nemira

Snage bezbednosti patroliraju ulicama glavnog grada Kazahstana, nakon što je predsednik zemlje u televizijskom obraćanju saopštio da je policiji i vojsci dao dozvolu da "pucaju na demonstrante bez upozorenja", dok pokušava da okonča anti-vladine proteste.

Predsednik Kasim-Jomart Tokajev, koga podržava Rusija, rekao je da je "glupo" pregovarati sa demonstrantima koje je opisao kao "kriminalce i ubice." Tokajev je rekao da su ruski mirovnjaci došli u zemlju na njegov zahtev, "na privremenoj osnovi, kako bi se uspostavila bezbednost."

"Lokalne vlasti kontrolišu situaciju. Međutim, teroristi i dalje koriste oružje i čine štetu imovini građana. Zato, antiterorističke akcije treba da se nastave dok ekstremisti ne budu potpuno eliminisani", saopštio je predsednik.

Agencija Rojters javlja da se pucnjava još čula u petak ujutru u Almtaiju, najvećem gradu u zemlji.

Na fotografiji ruske televizije vide se vojna vozila sa ruskim mirovnim snagama koje čekaju ukrcavanje u vojne avione, 7. januara 2022.
Na fotografiji ruske televizije vide se vojna vozila sa ruskim mirovnim snagama koje čekaju ukrcavanje u vojne avione, 7. januara 2022.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana je saopštilo da je 26 "naoružanih kriminalaca likvidirano", dok je više od 3.000 ljudi uhapšeno. Takođe je saopšteno da je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta.

Mnoge javne zgrade širom Kazahstana su demolirane, opljačkane i spaljene, u najtežem nasilju koje se dogodilo u bivšoj sovjetskoj republici u proteklih 30 godina od kad je stekla nezavisnost.

Iz Moskve je saopšteno da je više od 70 aviona prevezlo ruske vojnike do Kazahstana, i da oni sada pomažu da u uspostavljanju kontrole nad glavnim aerodromom u Almatiju, koji su prethodno držali demonstranti.

Pobuna je dovela do vojne intervencije Moskve, u vreme velike napetosti u odnosima Istoka i Zapada, dok se Rusija i SAD spremaju za razgovore sledeće nedelje o ukrajinskoj krizi.

68-godišnji predsednik Tokajev je za nerede, bez dokaza, okrivio "teroriste obučene u inostranstvu."

"Ekstremisti još nisu položili oružje, nastavljaju da čine zločine ili se spremaju za njih", izjavio je u televizijskom obraćanju građanima. "Ko god se ne preda biće uništen. Izdao sam naređenje snagama reda da pucaju bez upozorenja."

Demonstracije su počele kao reakcija na veliko poskupljenje goriva, ali su prerasle u širi pokret protiv vlade i bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva.

81-godišnji Nazarbajev bio je najdugovečniji vladar bilo koje bivše sovjetske republike dok nije predao predsedništvo Tokajevu 2019. Veruje se da njegova porodica i dalje ima veliki uticaj u Nur-Sultanu, prestonici koja od 2019. nosi njegovo ime.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom krize nekoliko puta telefonom razgovarao sa Tokajevim, saopšteno je u petak iz Kremlja.

XS
SM
MD
LG