Linkovi

Skoro 8.000 ljudi uhapšeno tokom protesta u Kazahstanu


Hapšenje demonstranata u Almatiju
Hapšenje demonstranata u Almatiju

Vlasti u Kazahstanu saopštile su da je tokom protesta, koji su prerasli u nerede, uhapšeno 7.939 osoba. Nacionalni komitet za bezbednost, koji je glavni za antiterorističke i kontraobaveštajne aktivnosti, saopštio je da je situacija u zemlji sada "stabilizovana i pod kontrolom".

Prema podacima Minsitarstva zdravlja, tokom nereda su stradale 164 osobe, među njima i troje dece.

Demonstracije su počele 2. januara posle odluke vlade da poveća cenu butana i propana, a proširile su se i na opšte nezadovoljstvo životom u Kazahstanu. Vlada je ispunila zahtev demonstranata i objavila da će na 180 dana zaustaviti rast cene goriva.

Predsednik Kasim Žomart Tokajev raspustio je vladu i smenio bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva sa čela Nacionalnog saveta za bezbednost. Jedan od glavnih zahteva demonstranata je bila i smena Nazarbajeva koji je vladao Kazahstanom u protekle tri decenije.

Uprkos ustupcima vlasti, protesti su postali nasilni. U Almatiju su demonstranti palili vladine zgrade i na kratko zauzeli i aerodrom.

Vlast je proglasila vanredno stanje, a u Kazahstan je došlo i oko 2.500 ruskih vojnika u sklopu mirovne misije predviđene Kolektivnim ugovorom o bezbednosti, koji je potpisalo šest bivših sovjetskih republika.

Ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak je proglasio pobedu u odbrani Kazahstana od, kako je naveo, terorističke pobune uz stranu podršku, i obećao liderima drugih bivših sovjetskih republika da će ih savez, koju predvodi Moskva, takođe zaštititi.

Putin je na virtuelnom samitu potpisnica kolektivnog ugovora rekao da je taj savez "uspeo da spreči podrivanje temelja države, potpuno urušavanje unutrašnje situacije u Kazahstanu i da blokira teroriste, kriminalce, lopove i druge kriminalne elemente".

"Naravno, znamo da događaji u Kazahstanu nisu ni prvi ni poslednji pokušaj spoljnog mešanja u unutrašnje stvari naših država", poručio je Putin.

Tokajev je na samitu rekao da je njegova zemlja odolela "pokušaju puča".

"Pod plaštom spontanih protesta, izbio je talas nemira. Postalo je jasno da je glavni cilj da se podrije ustavni poredak i preuzme vlast", ustvrdio je predsednik Kazahstana.

Prethodno je demonstrante nazvao "teroristima sa podrškom spolja" i naredio policiji da puca u njih.

Ministarstvo spoljnih poslova Kazahstana saopštilo je da su mirne demonstracije preuzele terorističke, ekstremističke i kriminalne grupe. Nacionalni komitet za bezbednost je saopštio da su "žarišta terorista neutralisana".

XS
SM
MD
LG