Linkovi

Počeo transfer vlasti sa katalonske na centralnu vladu


Masovne demonstracije protiv katalonske deklaracije o nezavisnosti u Barseloni, Španija, 29. oktobra 2017.

Katalonska policija ušla je u vladine zgrade u Barseloni u ponedeljak ujutro, dok je Katalonija ušla u prvu sedmicu nakon što je španska centralna vlada potvrdila kontrolu nad regionom koji bi da se otcepi.

Ostaje da se vidi da li će transfer vlasti biti miran ili će naići na protivljenje, koje bi moglo da produbi političku krizu u zemlji.

Za sada nema naznaka da će sada otpušteni izabrani regionalni lideri, uključujući i prvog čoveka vlade, Karlesa Pučdemona i druge članove njegovog svrgnutog kabineta, pokušati da odu u svoje kancelarije u ponedeljak.

Pučdemon će verovatno biti optužen za pobunu možda već u ponedeljak, zbog protežiranja secesije.

U nedelju, stotine hiljada pristalica ujedinjene Španije izašlo je na ulice Barselone kako bi diglo glas protiv katalonske deklaracije o nezavisnosti.

Uzvikujući "Živela Španija" i noseći zastave Španije, Katalonije i Evropske unije, demonstranti su marširali glavnim gradom Katalonije kako bi podržali španske centralne vlasti u raspuštanju katalonskog kabineta i poništavanju secesije regiona.

Demonstranti su nosili natpise "Ne želimo da dozvolimo da se Španija pocepa u deliće" i "Buđenje tihe nacije", između ostalih.

"Kasno smo se organizovali, ali ovde smo da pokažemo da većina Katalonaca više nije ćutljiva i da više ne želi da bude ućutkavana", reao je Aleks Ramos, čelnik prounijskog Katalonskog građanskog društva.

Organizatori kažu da je na ulicama bilo više od milion ljudi, ali policijske procene zadržavaju se na 300.000.

Španski premijer Mariano Rahoj raspustio je katalonski parlament, nekoliko sati nakon što je to regionalno telo glasalo u petak u korist nezavisnosti od Španije.

Uz raspuštanje regionalnog parlamenta, Rahoj je raspisao vanredne katalonske izbore za 23. decemnbar i smenio najviše katalonske šefove policije sa pozicija.

Injigo Mendes de Vigo, portparol španske vlade, rekao je bi Pučdemon i drugi katalonski lideri trebalo da mogu da se kandiduju na decembarskim izborima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG