Linkovi

Nemačka policija uhapsila bivšeg katalonskog lidera


Bivši katalonski lider Karles Pudždemon (arhivski snimak)
Bivši katalonski lider Karles Pudždemon (arhivski snimak)

Nemačka policija uhapsila je u nedelju bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, po međunarodnoj poternici, kada je pokušao da uđe u tu zemlju iz Danske.

Iz španske vlade je agenciji Asošijeted pres saopšteno da je "dobijena zvanična potvrda nemačkih vlasti o hapšenju Pudždemona", na osnovu poternice koju je izdao španski Vrhovni sud.

Policija u Nemačkoj je navela da je Pudždemon uhapšen u nedelju ujutro blizu autoputa A7 koji vodi u Nemačku.

Pudždemonov advokat rekao je da se njegov klijent vraćao u Belgiju u koju je prebegao posle neuspešnog pokušaja njegove vlade da u oktobru proglasi nezavisnost Katalonije.

Španski Vrhovni sud je ponovo aktivirao međunarodni nalog za hapšenje Pudždemona u petak, kada je bivši katalonski lider bio u poseti Finskoj. Izdati su nalozi za hapšenje još pet katalonskih separatista.

Španija je prvobitno tražila da Belgija izruži Pudždemona, ali je kasnije povukla taj zahtev do okončanja istrage.

U međuvremenu, Pudždemon je mogao da putuju u Dansku, Švajcarsku i Finsku gde je pokušao da pridobije međunarodnu podršku za secesionistički pokret.

Vodio je i uspešnu kampanju, na čelu bloka "Zajedno za Kataloniju" na regionalnim izborima u decembru, na kojima su stranke koje podržavaju nezavisnost zadržale tesnu većinu u katalonskom parlamentu.

Pristalice nezavisnosti Katalonije pokušuvaju da izaberu novog lidera regionalne vlade pre isteka roka od dva meseca i sazivanja novih izbora.

XS
SM
MD
LG