Linkovi

Masovni protesti u Madridu, desničari optužuju premijera za izdaju


Protesti u Madridu, 10. februar 2019.
Protesti u Madridu, 10. februar 2019.

Desetine hiljada ljudi izašlo je u nedelju na ulice Madrida, na protestu desničarskih stranaka protiv plana španske vlade da ublaži tenzije sa Katalonijom.

Demonstranti koji su nosili španske zastave i transparente sa natpisima "Zaustavite Sančeza" okupili su se na centralnom trgu Kolon u Madridu, dva dana pred početak suđenja dvanaestorici katalonskih lidera zbog njihove uloge u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije u oktobru 2017.

Desničarska Narodna partija (PP) i stranka desnog centra Sijudadanos smatraju da plan socijalističkog premijera Pedra Sančeza da imenuje posrednika za razgovore sa katalonskim separatistima predstavlja izdaju zemlje.

Ponudu španske vlade odbacili su i separatisti koji traže novi referendum o nezavisnosti.

Lider Narodne partije Pablo Kasado rekao je uoči protesta, na kojem se okupilo oko 45 hiljada ljudi, da je "Sančezovoj vladi došao kraj". Na protestu su učestvovale i esktremno desničarske partije, među kojima je i Voks.

Sančez, koji je zamenio konzervativnu vladu prošlog juna, ima samo četvrtinu mesta u parlamentu i oslanja se na levičarski Podemos, katalonske nacionaliste i druge manje partije za usvajanje zakona.

Učesnici protesta, na kojima je zatraženo održavanje vanrednih izbora, poručili su da vlada nudi previše ustupaka pristalicama nezavisnosti Katalonje i da će "razbiti Španiju".

Međutim, španski premijer je na skupu u gradu Santander rekao da njegova vlada radi za jedinstvenu Španiju i ujedinjenje Španaca.

Prema nedavnim istraživanjima javnog mnjena, ukoliko bi bili održani vanredni izbori, konzervativna Narodna partija, Sijudadanos i Voks mogli bi zajedno da osvoje većinu u paramentu i zamene socijalističku vladu.

XS
SM
MD
LG