Linkovi

Separatisti slave posle izbora u Kataloniji


Slavlje pristalica nezavisnosti Katalonije posle izbora
Slavlje pristalica nezavisnosti Katalonije posle izbora

Koalicija stranaka koje se zalažu za nezavisnost osvojila je apsolutnu većinu na izborima u Kataloniji, odnosno 70 od 135 mesta u parlamentu, što predstavlja udarac španskoj vladi i premijeru Marijanu Rahoju.

Izbori su raspisani nakon što je Madrid odbacio katalonsko proglašenje nezavisnosti i hapšenja secesionističkih lidera koji su proglasili nezavisnost nakon referenduma u oktobru.

Marta Rovira, generalna sekretarka Republikanske levice Katalonije, koja je osvojila 32 mesta u regionalnom parlamentu, rekla je da se zahteva puštanje iz zatvora secesionističkih lidera. Među njima je I bivši predsednik Katalonije Karles Pudždemon, koji je ranije prebegao u Belgiju. U postizbornom govoru obećao je da se vraća u Barselonu.

“Prvo, kao predsednik Katalonije, želim da čestitam ljudima u Kataloniji za lekcije građanstva I demokratije koje su održali: rekordna izlaznost, istorijsko učešće doveli su do rezultata koji više niko ne može da ospori”, rekao je Pudždemon.

Partije koje podržavaju nezavisnost osvojile su nekoliko mesta više nego na izborima 2015.

Prvi put, unijatska pro-španska partija “Ciudadanos” – “Građani” dobila je najviše glasova na izborima, ali ne dovoljno da sama formira vladu.

Narodna partija Marijana Rahoja izgubila je 8 od postojećih 11 mesta u parlamentu.

Partije koje se zalažu za nezavisnost sada traže način da formiraju koalicionu vladu u Kataloniji, a pojedini lideri tvrde da su dobili mandat da zahtevaju ponovno glasanje o otceplljenju od Španije.

Španija I EU su se nadale da će izbori okončati političku krizu, ali izgleda da se dešava upravo suprotno.

XS
SM
MD
LG