Linkovi

Kandidat za Vrhovni sud konačno odgovarao na pitanja senatora


Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano odgovara na pitanja senatora, držeći džepno izdanje Ustava SAD (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano odgovara na pitanja senatora, držeći džepno izdanje Ustava SAD (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Kandidat predsjednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda, Bret Kavano naglasio je danas u Senatu važnost nezavisnosti pravosuđa, dok je za presudu kojom je 1973. godine legalizovan abortus u Sjedinjenim Džavama rekao da je važan pravni presedan, koji je potvrđen tokom prethodnih godina. Posle jučerašnjeg haotičnog dana, Kavano je drugog dana pretresa o potvrdi nominacije, odgovarao na pitanja senatora.

Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano ponovo se našao pred članovima Senatskog odbora za pravosuđe, koji odlučuju o njegovoj nominaciji. Ovog puta je odgovarao na njihova pitanja, ističući važnost nezavisnosti sudija.

"Prva stvar zbog koje je neko dobar sudija je nezavisnost - da na vas ne može da utiče politički ili pritisak javnosti. I za to je potrebna čvrsta volja i sudska istrajnost”.

Kavano je nagovijestio i da bi bio spreman da donosi presude protiv predsjednika koji ga je imenovao. Na pitanje predsedavajućeg senatskog Odbora za pravosuđe Čaka Greslija šta za njega znači sudska nezavisnost i da li bi mu bio problem da donosi presude protiv predsjednika ili izvršne grane vlasti u bilo kojem slučaju, Kavano je odgovorio:

"Niko nije iznad zakona u našem ustavnom sistemu. Prema našem sistemu, izvršna grana vlasti podleže zakonima i pravosudnom sistemu”.

Trampov kandidat je međutim odbio da odgovori na pitanje da li od aktuelnog predsjednika može da se zahtijeva da se odazove na sudski poziv, što bi moglo da bude relevantno u istrazi koju vodi specijalni tužilac Robert Maler.

Demonstracije, tenzije, prekidi...

Pretres su, kao i dan ranije, prekidali demonstranti, koji su kasnije bili primorani da napuste prostoriju. Jučerašnje, prvo pojavljivanje Kavanoa u Senatu su osim haosa i protesta, obilježila i stranačka prepucavanja.

Tenzije su rasle, dok su su se senatori upadali jedni drugima u riječ i istovremeno pokušavali da nadglasaju demonstrante.

“Gospodine predsjedavajući, mislim da bi trebalo da ukolnimo ovog brbljivca”, rekao je u jednom trenutku republikanski senator iz Jute Orin Heč.

Demokrate, koje su manjina u Senatu, pokušavaju da uspore potvrdu nominacije Kavanoa i optužuju Bijelu kuću da odbija da dostavi niz dokumenata iz vremena kada je Trampov kandidat bio advokat u administraciji predsjednika Džordža Buša mlađeg.

Demokratski senator Ričard Blumental zapitao:

Čega se administracija plaši da će američki narod saznati? Šta pokušava da sakrije”

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Čak Gresli mu je odgovorio:

“Senatori imaju više dokumenata za sudiju Kavanoa nego za bilo kog drugog kandidata u istoriji”.

Kavano je satima ćutao, pre nego što na njega došao red da govori.

“Moja sudska filozofija je jasna. Sudija mora da bude nezavisan i mora da tumači zakone, a ne da ih donosi”.

Potvrda kandidature Kavanoa učvrstila bi konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu narednih decenija što bi, prema mišljenju demokrata, ugrozilo prava žena i seksualnih manjina.

Takođe se strahuje da bi Kavano mogao da bude Trampov lični saveznik u najvišem sudu u zemlji, u trenutku dok je predsjednik predmet istrage specijalnog tužioca. Republikanci pak ističu da je Bret Kavano objektivan i da se njegove sudske kvalifikacije ne mogu dovoditi u pitanje.

XS
SM
MD
LG