Linkovi

Širi se požar u Kaliforniji, hiljade evakuisane


Požar u Kaliforniji (Foto: Rojters/Fred Greaves)
Požar u Kaliforniji (Foto: Rojters/Fred Greaves)

Šumski požar, koji besni na severu Kalifornije, sada je drugi po veličini u istoriji te američke savezne države, saopštili su zvaničnici nekoliko dana nakon što je u vatrenoj stihiji uništen grad Grinvil, a hiljade ljudi bile primorane da se evakuišu.

Požar "Diksi", koji je dobio ime po putu na kojem je izbio, proširio se na površinu od 1.876 kvadratnih kilometara, a suzbijeno je 21 odsto, saopštili su zvaničnici vatrogasnih službi. Izgorelo područje veće je od grada Hjustona u Teksasu.

Od trenutnog požara, samo je veći onaj zabeležen u avgustu prošle godine koji je zahvatio više od 400.000 hektara zemljišta.

Za sada nema žrtava. U subotu popodne se pet osoba vodilo kao nestalo, saopštila je kancelarija šerifa okruga Plumas, ali je za dve potvrđeno da su bezbedne, prenosi agencija Rojters.

Požar ugrožava gotovo 14.000 zgrada a već je uništio više od 400, uključujući i centar Grinvila - starog rudarskog grada.

Uzrok požara se i dalje istražuje. Kompanija Pacifik gas end elektrik Pacific (PG&E), koja snabdeva veći deo Kalifornije, saopštila je da je možda izbio kada je stablo palo na dalekovod.

XS
SM
MD
LG