Linkovi

Poplave u Kaliforniji, bujica odnela petogodišnjeg dečaka


Poplavljene ulice u Santa Barbari, 9. januar 2023.
Poplavljene ulice u Santa Barbari, 9. januar 2023.

LOS ANĐELES - Još jedna snažna oluja zahvatila je Kaliforniju, praćena jakim pljuskovima i snažnim naletima vetra, a bujične poplave odnele su petogodišnjeg dečaka u centralnom delu te savezne države.

Više od 33 miliona stanovnika Kalifornije ugroženo je nevremenom, dok se širom države očekuju "obilne do ogromnih" padavina, naročito u južnoj Kaliforniji, sa naletima vetra više od 60 kilometara na sat u mnogim mestima, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

Snažan vetar poremetio je i snabdevanje električnom energijom, pa je do 220.000 domova i radnji bilo bez struje.

Oni koji žive na primorju, poput princa Harija, Opre Vinfri i drugih poznatih ličnosti, dobili su naređenje da se evakuišu. Do sada je u nevremenu u Kalioforniji stradalo 14 osoba.

Za nestalim dečakom se tragalo sedam sati i pronađena je samo jedna njegova cipela. Posle 7 sati potraga je obustavljena jer je nivo vode bio isuviše rizičan za ronioce, pa će se nastaviti kada uslovi to budu dozvolili.

Petogodišnjak je bio sa svojom majkom u kamionu koji je ona vozila, i koji se zaglavio u nadolazećoj bujici. Prolaznici su uspeli da izvuku majku iz kamiona, a dečak je upao u vodu u blizini Paso Roblesa.

Oko 130 milja južno odatle, čitava zajednica Montesito i okolni kanjoni, koji su nedavno bili pod požarima, morali su da se evakuišu. Pre pet godina, u klizištu je uništeno više od 100 kuća, a 23 osobe su poginule. U Montesitu žive mnoge poznate ličnosti, poput princa Harija i Megan Markl i drugih.

Nacionalna meteorološka služba je najavila da se u Montesitu očekuje količina od 2,5 cm kiše na sat, sa jakim pljuskovima.

Šerif okruga Santa Barbara Bil Braun rekao je da je odluka o evakuaciji skoro 10.000 ljudi „zasnovana na kontinuiranoj velikoj stopi padavina bez naznaka da će se to uskoro promeniti". Potoci su se izlivali, a mnogi putevi su bili poplavljeni, pa zatvarani i zbog opasnosti od klizišta.

Evakuacija je naređena i za 4.000 stanovnika Planade, mesta u centralnoj Kaliforniji.

"Naši pripadnici idu od vrata do vrata i pomažu stanovnicima da se evakuišu", saopšteno je iz kancelarije šerifa koja je pozvala stanovnike da idu u skloništa.

Predsednik Džo Bajden je u ponedeljak proglasio vanredno stanje kako bi omogućio da se novac iz federalnog budžeta preusmeri na saveznu državu i saniranje posledica nevremena.

Drvo obrušeno na kuću u Sakramentu, 8. januar 2023.
Drvo obrušeno na kuću u Sakramentu, 8. januar 2023.

Meteorološka služba izdala je upozorenje od poplava za veliki deo severne i centralne Kalifornije, sa očekivanih 15 do 30 centimetara kiše, koja se očekuje do srede u već poplavljenoj oblasti Sakramenta.

Istovremeno, veći deo Kalifornije je i dalje u teškoj suši, iako su oluje pomogle da se popune iscrpljeni rezervoari.

XS
SM
MD
LG