Linkovi

Poplave i klizišta u Kaliforniji

  • Vesti Amerike

Automobili zaglavljeni u kanjonu Silverado u Kaliforniji

U nekim delovima američke savezne države Kalifornija, u proteklih sedam dana palo je kiše koliko obično padne za celu godinu. Oluja je zatrpala blatom kuće i automobile, odsekla pojedine saobraćajnice, a vozači i kućevlasnici spasavani su čamcima i kanuima. Kroz neke krajeve prošlo je čak pet različitih oluja.

Posle celonedeljnog zimskog ludila Južna Kalifornija očekuje da se danas oblaci raziđu. Koliko je bilo lošeg vremena toliko je potrebno i pomoći. Zarobljeni gosti motela u San Dijegu morali su da budu spaseni.

„Ne znate šta da radite u takvoj situaciji, samo sarađujete s vatrogascima“, kaže Trailita Stelkap iz San Dijega.

Stadion „Kvalkom“ je potpuno u blatu, ali zvaničnici očekuju da bude spreman za večerašnju utakmicu univezitetskih timova u američkom fudbalu.

Klizište u Hajlendu u Kaliforniji zatrpalo je 20 kuća i sve ostalo što se našlo na putu.

„Nabujala reka prošla mi je kroz dnevnu sobu i ništa mi nije ostalo, ništa“, priča očajna Keren Hernandes iz San Bernandina.

Zbog poplave, brojni putevi su teško prohodni, a ima i onih koji su potpuno zatvoreni.

Međutim, bez obzira na ozbiljnost situacije neki stanovnici nisu želeli da napuste svoje domove ignorišući čak i naredbu da se evakuišu.

"Kada je sinoć izdato naređenje za evakucaiju, kiša nije padala i svi smo misli da će basen u koji se talože bujični nanosi biti dovoljan", objašnjava Teri Diarmen iz La Kanada Flintridža.

Ova velika oluja krenula je ka istoku zemlje, tako su joj prve na putu savezne države Juta, Arizona i Nevada, gde već postoji zabeleženi snimak kako se novoizgrađena kuća ruši, a stuja je odnosi. Pored toga, ove nedelje su u nekim delovima na jugozapadu zemlje pale rekordne količine snega.

XS
SM
MD
LG