Linkovi

Kim Džong Un proglašen vrhovnim vodjom


Na fotografiji koju je objavila Korejska centralna novinska agencija a u Tokiju je distribuirala Korejska novinska služba, vide se hiljade ljudi na nacionalnoj komemoraciji u čast preminulog lidera Kim Džong Ila.

Tokom današnje komemoracije pokojnom lideru Kimu Džong Ilu u Pjongjangu, njegov sin Kim Džong Un je proglašen vrhovnim vođom severnokorejske vladajuće partije i vojske.

Državna televizija je prikazala masu sveta na komemoraciji na Trgu Kima Il Sunga. Dok je mlađi Kim stajao na balkonu palate, ceremonijalni šef države Kim Jong Nam je saopštio okupljenima da Kim nasleđuje očevu „ideologiju, karakter i revolucionarno delo“.

Naš veliki drug Kim Džong Il je na savršen način rešio nastavljanje vođstva, što je najdragocenije dostignuće za sudbinu naše zemlje i beskrajni napredak naših potomaka“.

Po završetku komemoracije u podne po lokalnom vremenu, u celoj zemlji su održana tri minuta ćutanja. Državna televizija je prikazala građane koji su stajali mirno sa pognutim glavama, dok su se vozovi, brodovi i druga vozila oglasili sirenama.

Komemoracija je održana u okviru drugog dana pogrebnih ceremonija posvećenih Kimu Džong Ilu, koji je preminuo od srčanog udara 17. decembra.

Desetine hiljada uplakanih Severnokorejaca su se juče konačno oprostile od pokojnog vođe, dok je vozilo sa njegovim mrtvačkim kovčegom prolazilo snegom zavejanim ulicama Pjongjanga.


XS
SM
MD
LG