Linkovi

Sahrana Kim Džong Ila


Pogrebnu povorku u Pjongjangu predvodila je limuzina sa ogromnim portretom preminulog lidera Kima Džong Ila
Pogrebnu povorku u Pjongjangu predvodila je limuzina sa ogromnim portretom preminulog lidera Kima Džong Ila

Snegom pokrivene ulice i izlivi tuge, dominirali su direktnim prenosom Severnokorejske televizije današnjeg oproštaja izolovane zemlje od svog autokratskog vođe Kima Džong Ila. Stranim novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sahrani.

Mećava koja je zavejala ulice u Pjongjangu, po svemu sudeći je izazvala malo odlaganje početka pogrebne procesije. Na snimcima koje je emitovala severnokorejska zvanična televizija, vidi se džinovski portret Kima Džong Ila na crnoj limuzini koja predvodi kolonu. Iza nje je automobil sa ogromnim posmrtnim vencem njegovog sina i naslednika Kima Džong Una.

U koloni koja se sporo kretala, potom je išlo vozilo u kojem je bio kovčeg sa posmrtnim ostacima pokojnog vođe. U jednom delu pogrebne procesije, mlađi Kim je peške pratio vozilo sa kovčegom. Dramatičnost su povećavali naleti vetra koji je zasipao kolonu snegom. Voditeljka severnokorejske televizije je komentarisala događaj sa dubokim patosom.

„Posle pet hiljada godina duge istorije, može li neko da kaže da smo ikada doživeli veći bol.“

Hiljade ljudi su plakale, a izrazi lica severnokorejskih vojnika i civila su izražavali duboku tugu, dok su ih televizijske kamere snimale u krupnom planu. Na mnogo načina, današnja sahrana je bila snežna repriza slično koreografisanog dogadjaja pre 17 godina, na sahrani Kim Džong Ilovog oca, Kim Il Sunga. Stariji Kim koji je umro 1994, još ima titulu „večnog predsednika“.

On je slavljen kao božanska ličnost u obrazovnom i propagandnom sistemu Severne Koreje i istraživači tvrde da je on bio najjači pojedinačni izvor političke legitimnosti u jedinstvenom severnokorejskom modelu vlasti.

Rio Kil Džae, dekan Visoke škole za severnokorejske studije u Seulu, kaže da funkcioneri odabrani da prisustvuju sahrani zajedno sa Kimom Džong Unom, nagoveštavaju prirodu prenosa vlasti.

„Njih šest su bili najbliži savetnici Kima Džong Ila. Verujem da je to u stvari poruka da ovo nije samo porodično prenošenje nasleđa sa oca na sina, nego političko nastavljanje jednog režima drugim.“

Posle smrti Kim Džong Ila, mladić koji još nije napunio 30 godina postaje osoba koja vodi zemlju sa nuklearnim oružjem. Stručnjaci kažu da će on u narednih šest do 12 meseci brižljivo usklađivati udvaranje tvrdokornoj vojsci i istraživanje mogućnosti sprovođenja ekonomskih reformi očajnički potrebnih osiromašenoj Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG