Linkovi

Ferguson - lično pitanje za Obamu


Predsednik Obama obraća se novinarima u Beloj kući, 24. novembra posle odluke porote u Fergusonu da ne podigne optužnicu protiv policajca Derena Vilsona.
Predsednik Obama obraća se novinarima u Beloj kući, 24. novembra posle odluke porote u Fergusonu da ne podigne optužnicu protiv policajca Derena Vilsona.

Događaji u Fergusonu naveli su predsednika Obamu da pozove, mnogo otvorenije nego pre, na duboke promene ka okončanju rasizma i nepoverenja za koje on i dalje veruje da postoje između belaca i crnaca u SAD.

Za američkog predsednika Baraka Obamu, pitanje rasnih odnosa je duboko lične prirode. Tokom krize u Fergusonu u Mizuriju, predsednik je pozivao na mir, uzdržanost i poštovanje vladavine prava.

Nasilje u Fergusonu navelo je predsednika Obamu da koristi jezik koji je oštriji nego što je to činio ranije u porukama o rasnim odnosima, čime je razbio tabue oko tog pitanja Amerikancima, od kojih se većina nadala da će izbor crnog predsednika u Belu Kuću možda značiti da će ovakve scene biti stvar prošlosti. Nasilje je izbilo u Fergusonu u noći kada je objavljeno da beli policajac Deren Vilson neće biti optužen za ubistvo Majkla Brauna, nenaoružanog crnog tinejdžera. Pozivajući na mir, predsednik Obama rekao je da situacija u Fergusonu govori o širim izazovima sa kojima se društvo i dalje suočava.

“Moramo da prepoznamo da to nije pitanje samo Fergusona. To je američko pitanje. Načinili smo ogroman napredak u rasnim odnosima tokom poslednjih nekoliko decenija. Bio sam svedok toga sopstvenim životom i negiranje tog progresa je negiranje sposobnosti Amerike da se menja. Ali ono što je takođe istina je da postoje problemi i da nebelačke zajednice ne izmišljaju te probleme.”

Analitičari su ocenili da nisu samo bol i nezadovoljstvo demonstranata naveli predsednika Obamu da govori mnogo otvorenije o rasnim odnosima. Sa samo dve godine do kraja svog mandata, oni kažu da Obama nema mnogo da izgubi pomerajući razgovor o rasnim odnosima korak dalje. Danijela Gibs Ledžer je bivša saradnica predsednika.

“Politički rizik je na neki način ublažen pošto on više ne ide na izbore. Da li ima druge vrste rizika? Uvek, svaki put kada govorite o rasi u ovoj zemlji. Ali isto tako mislim da to ide dalje od političkog rizika i da je to veoma lično pitanje za njega.”

Predsednik Obama govorio je strastveno o rasnom pitanju i ranije. 2012. godine, kada je crni tinejdžer Trejvon Martin bio ubijen na Floridi u drugom slučaju koji je imao aspect rasnih odnosa, on je rekao da je Martin mogao da bude njegov sin. Ovog puta, predsednik je upozorio da nepreduzimanje akcije može da vodi ka većim tenzijama i nasilju.

“Oni koji su zainteresovani samo za fokusiranje na nasilje i samo žele da problem nestane, moraju da znaju da imamo mnogo posla ovde i da ne bi trebalo da preko toga pređemo.”

Majkl Fontroj je politikolog na univertitetu Hauard u Vašingtonu. On kaže da se, iako su obraćanja predsednika Obame mnogo snažnija nego pre, postavlja pitanje da li je predsednik bio dovoljno snažan.

“Ono što se dogodilo u Fergusonu u Mizuriju i posle toga, je nešto što je, na neki način, predsednik bio primoran da komentariše. Dakle, tačno je da je on razbio tabu, ali nadam se da će, sada kada je taj tabu razbijen, on zapravo uraditi nešto sa tim.”

Kada je predsednik Obama preuzeo položaj, postojala je nada među mnogim Amerikancima, crnim i belim, da bi rasni problemi u Americi, u najvećoj meri, mogli da nestanu. Događaji u Fergusonu pokazali su da će za rešavanje stotina godina rasnih sukoba biti potrebno više od jednog čoveka i jednog predsednika.

XS
SM
MD
LG