Linkovi

Kakav mandat ima Donald Tramp?


Tramp i Rajan u Kongresu posle izbora prošle nedelje
Tramp i Rajan u Kongresu posle izbora prošle nedelje

Istorija je pokazala da novi predsednici često najveći politički uticaj imaju upravo na početku svog mandata, posebno ukoliko njihova stranka takođe kontroliše i Kongres. U slučaju novoizabrnaog predsednika Donalda Trampa, i njegove pristalice i njegovi kritičaritrenutno razmatraju do koje mere Tramp ima mandat da rukovodi vladom posle izborne pobede i da li bi za to trebalo da ima podršku opozicionih demokrata.

Novoizabrani predsednik Donald Tramp inisistira da je spreman za izazov koji ga čeka, u šta je pokušao da uveri i birače u nedavnom intervjuu za emisiju „60 minuta“ TV mreže Si Bi Es (CBS).

“Poštujem funkciju, ali je se ne plašim”.

Predsedavajući predstavničkog doma Pol Rajan jedva čeka da krene sa republikanskom agendom.

“Dobrodošli u svitanje nove jedinstvene republikanske vlade”.

Međutim, novi lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer uputio je Trampu malo kvalifikovaniju dobrodošlicu.

“Kada budemo mogli da sarađujemo, sarađivaćemo. Međutuim, takođe sam novom predsedniku rekao da kada se ne budemo slagali, može da očekuje tešku borbu”.

Analitičar Danijel Hamilton kaže da Tramp ovu izbornu pobedu duguje žestokoj podršći birača koji traže promene.

“Ljudi su ga zaista želeli, kao i da promene sistem, dok je s druge strane bila mlaka podrška za kandidata establišmenta”.

Stručnjak sa Univerziteta Džordžtaun Stiven Vejn kaže da zbog republikanske kontrole nad Kongresom treba očekivati brzo usvajanje Trampovog zakonodavnog programa.

“Želite da kuvate kada je ringla vruća, znači želite da se sve kreće brzo. Obično je slučaj da novoizabrani predsednici imaju podgodniju stranačku kompoziciju Kongresa u svom prvom mandatu”.

Republikanci u Kongresu najverovatnije će slušati Trampa, dodaje analitičar Tom Defrenk.

“On je lider, a republikanci, oni će morati da se... povinuju nije baš prava reč, ali moraće da budu mnogo više spremni da prihvate ono što on želi, nego obrnuto”.

Međutim, čak i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel poziva na oprez.

“Mislim da je uvek greška da pogrešno protumačite svoj mandat, a nove većine često misle da će tako biti zauvek. Ništa nije večno u ovoj zemlji. Imamo izbore svake dve godine, i tako je od 1788.”

Tramp je ostvario sigurnu pobedu u elektorskim glasovima, ali je ukupno dobio znatno manje glasova birača od demokratske rivalke Hilari Klinton, što je još jedan faktor koji bi mogao da ograniči njegovu nameru da vlada sa čvrstim mandatom.

XS
SM
MD
LG