Linkovi

Bliski istok - prva proba Trampove spoljne politike


Dok ruske i sirijske vladine snage nastavljaju vazdušne napade na Alepo, sirijski pobunjenici sve više strepe da bi mogli da izgube podršku Sjedinjenih Američkih Država kada novoizabrani predsednik Donald Tramp bude stupio na položaj u januaru. Širom Bliskog istoka, suparničke sile pokušavaju da shvate implikacije izborne pobede Trampa za region - koji je i dalje opterećen sukobima u Siriji, Iraku, Jemenu i Libiji.

Ruski i sirijski avioni napadaju položaje pobunjenika u istočnom Alepu. Moskva je ranije ove nedelje najavila veliku operaciju protiv pobunjenika dok su ruski avioni pokrenuli napade sa nosača aviona u Sredozemnom moru.

“Po prvi put u ruskoj pomorskoj istoriji, nosač aviona je učestvovao u borbenim akcijama“, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

SAD optužuju Rusiju i njene sirijske saveznike da izazivaju masovne civilne žrtve. Međutim, novoizabrani predsednik Donald Tramp signalizirao je tokom svoje izborne kampanje mekši ton prema Moskvi.

"Tramp je izrazio relativno pozitivno mišljenje o Rusiji pod Vladimirom Putinom, a ulogu Rusije u Siriji opisao kao navodnu akciju protiv Islamske države", podseća Džejn Kininmont iz Četem hausa.

To je unelo strah u regionu da bi Trampova administracija mogla da povuče podršku sunitskim pobunjeničkim borcima, čime bi pružila veliku prednost sirijskoj vladi i njenim iranskim prjateljima.

S druge strane, iranski nuklearni sporazum, koji je obezbedio ukidanje sankcija Teheranu u zamenu za ograničenje iranskih nuklearnih aktivnosti - mogao bi da bude poništen od strane Trampa, koji pomenuti dogovor naziva katastrofalnim. Takav stav doneo mu je određenu podršku u među sunitskim zemljama u regionu.

"Obama se zaista nije dopadao elitama u Zalivu, pre svega zbog dogovora sa Iranom. Oni smatraju da je bio mekan i naivan u odnosu na Iran. Oštriji rečnik Donalda Trampa je naišao na odobravanje, ali, vlada potpuna neizvesnost o tome šta će to značiti u praksi", ističe Kininmont.

Francuski predsednik Fransoa Oland u sredu je upozorio Trampa da ne ugrozi dogovor sa Iranom.

"Taj sporazum nam pruža garancije. Odsustvo sporazuma bilo bi veoma ozbiljno pitanje.“

Premalo je indicija koje bi ukazivale na pravac spoljne politike Tampa, posebno dok donosi odluke o sastavu svog kabineta, Ali, većina analitičara se slaže da će njegov pristup predstavljati oštar kontrast u odnosu na politiku Baraka Obame.

"Tramp je godinama odavao utisak da poštuje model čvrstog lidera na vlasti bilo da je reč o Kini ili Rusiji, a diktatore na Bliskom istoku je u najmanju ruku video kao silu protiv terorizma."

Dok sukobi i dalje besne u Jemenu i Libiji, Bliski istok će verovatno biti prva proba obećanja Donalda Trampa o strateškom resetovanju američke spoljne politike.

XS
SM
MD
LG