Linkovi

Trampovi prvi saradnici - establišment i desnica


Stiven Benon
Stiven Benon

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp imenovao je prve zvaničnike svoje administracije, koji ujedno predstavljaju sukobljene političke vizije.

Tramp je za šefa kabineta imenovao predsedavajućeg Republikanske stranke Rejnsa Pribusa, dugogodišnjeg predstavnika političkog establišmenta u Vašingtonu, što je izbor koji bi trebalo da zadovolji republikanske lidere u Kongresu.

Istovremeno, za glavnog stratega je postavio Stivena Benona, svog šefa kampanje i bivšeg urednika konzervativnog vebsajta “Brajtbart njuz”, koji često služi kao platforma za ultra-desničarske stavove, napade na establišment, a povremeno i za nacionalistička i anti-semistka mišljenja.

“Stiv i Rejns su visoko kvalifikovani lideri koji su dobro sarađivali na našoj kampanji i doveli nas do istorijske pobjede. Sada će obojica biti sa mnom u Beloj kući, dok radimo na tome da Amerika ponovo bude velika”, naveo je Tramp u saopštenju.

Republikanski zakonodavci pozdravili su imenovanje Pribusa, dok su mnogi kritikovali izbor Benona.

Dugogodišnji republikanski strateg Džon Viver poručio je na Tviteru: “Rasistička, fašistička ekstremna desnica je zastupljena veoma blizu Ovalne kancelarije. Ameriko, budi na oprezu”.

Šef Trampovog izbornog štaba Kelien Konovej je međutim ocenila da je Benon “brilijantan taktičar” , da je služio u mornarici i diplomirao na Harvardu.

XS
SM
MD
LG