Linkovi

Server: Rusija ne odustaje od Balkana, Trampova politika nepoznanica


Danijel Server
Danijel Server

Napore Rusije da spriječi proširenje NATO-a na Balkan i uspori njegov napredak ka Evropskoj uniji, kako bi na taj način održala svoj uticaj u regionu, nedavno su u članku objavljenom u časopisu Foreign Affairs komentarisali profesori na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server i Siniša Vuković. U intervjuu za Glas Amerike, Server kaže da je rusko uplitanje bilo očigledno na izborima u Crnoj Gori, uz ocjenu da je prilično jasno da su ljudi blisko povezani sa Moskvom bili umiješani u planiranje puča u zemlji.

"Teško je zamisliti da Moskva nije znala za to. Na kojem nivou je to odobreno i planirano, ne znam. Međutim, svjedoci smo da Moskva vuče veoma agresivne poteze da utiče na zemlje na svojoj periferiji, u koju uključuje i Balkan. U tome je prilično uspješna, osim u Crnoj Gori. Premijeru Đukanoviću pripada dosta zasluga za taj neuspjeh Moskve”.

Rusija, kako smatra Server, neće odustati i nastaviće aktuelnu anti-zapadnu kampanju, prije svega sponzorisanjem određenih političara.

"Izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD pokreće pitanja o tome koliko će Vašington da se tome odupre, zato što je Tramp spreman da mnogo toga prepusti Rusiji", ističe Server.

On dodaje da je Balkan je relativno uspješna priča, te da bi održavanje tog uspjeha rebalo da bude zajednički evropsko-američki poduhvat.

"Mislim da će posle Trampove pobjede biti teško održati isti nivo te saradnje. Istovremeno, treba razumjeti da ni predsjednik Obama nije imao vremena za Balkan. Bajden je bio taj koji je održavao američki angažman na Balkanu, uz veliki broj zvaničnika administracije. Jednostavno ne znam ko će to da bude ovog puta. Ne znam da li će Pens kao potpredsjednik SAD biti zainteresovan za Balkan i nisam siguran da li je ikada razmišljao o tome”.

XS
SM
MD
LG