Linkovi

Tramp izabrao Sešnsa, Pompea i Flina za visoke položaje


Novoizabrani predsednik Tramp i senator Džef Sešns

Dok novoizabrani američki predsjednik popunjava položaje u budućoj administraciji, nastavljaju se oštre kritike saradnika koje je do sada izabrao. Za prvog člana Trampovog kabineta imenovan je konzervativni republikanski senator iz Alabame Džef Sešns koji je prihvatio mesto sekretara za pravosuđe.

Sešns je bio prvi republikanski senator koji je podržao Trampa tokom predizborne kampanje. Tramp je u saopštenju naveo da je “neverovatno impresioniran njegovim fenomenalnim rezultatima”.

Tramp je, takodje, nominovao konzervativnog kongresmena Majka Pompea da bude direktor Centralne obaveštajne agencije a penzionisanog generala potpukovnika Majkla Flina za svog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Za razliku od Sešnsa i Pompea, Flinu nije potrebno da Senat potvrdi njegovu nominaciju.

Sešns bi mogao da se suoči sa teškim pitanjima tokom pretresa u Senatu, čak i od strane republikanaca koji kontrolišu taj dom. Kada je Sešns nominovan za položaj federalnog sudije pre 30 godina, bio je oštro kritikovan zbog rasističkih komentara koje je navodno izneo dok je služio kao tužilac u svojoj rodnoj državi Alabami.

Tokom pretresa 1986. godine, bivši pomoćnik tužioca Tomas Figres, Afroamerikanac, svedočio je da ga je Sešns zvao “dečko”, što je reč koja nije problematična sama po sebi, ali je način na koji su belci nazivali odrasle crnce tokom i posle perioda ropstva, da bi ih prikazali mentalno i fizički inferiornim u odnosu na belce. Figers je takodje svedočio da ga je Sešns upozorio da vodi računa šta govori o “belim ljudima.”

Sešns je demantovao da je ikada Figersa nazvao “dečkom” ali je tadašnji američki senator Edvard Kenedi pokazao pismo grupe Afroameričkih pravnika koji kažu da je Figers, u najmanje dva navrata, izneo te tvrdnje o Sešnsu pred njima. Sešns je kasnije povukao kandidaturu za tu poziciju i postao državni tužilac pre nego što je 1996. izabran u Senat.

Pompeo, koji je služio tri mandata kao kongresmen iz Kanzasa, je navodno prihvatio Trampovu ponudu. 52-godišnji kongresmen je diplomirao prvi u svojoj klasi na vojnoj akademiji Vest Point a služio je u američkoj vojsci.

Pompeo je član Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma i osnovao firmu Thayer Aerospace koja proizvodi komponente za komercijalne i vojne avione.

Flin je imao sličnu ulogu kao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost tokom kampanje i verovatno će odigrati veliku ulogu u budućim Trampovim spoljnopolitičkim odlukama, budući da Tramp praktično nema vojno iskustvo.

57-godišnji demokrata je ordenom nagradjeni veteran koji se penzionisao kao general sa tri zvezdice. Započeo je vojnu karijeru 1981. Posle nekoliko godina uzastopnih promocija unutar vojno-obaveštajnih operacija, Flina je predsednik Barak Obama nominovao za direktora Odbrambeno obaveštajne agencije. Bio je na tom položaju dve godine a otišao u penziju 2014, a prema izveštajima na njega je izvršen pritisak da se povuče zbog lošeg načina upravljanja agencijom.

Penzionisanog generala su prošle godine kritikovale njegove bivše kolege kada je otputovao u Moskvu i pojavio se pored ruskog predsjednika Vladimira Putina na proslavi godišnjice državne televizije “Rusija danas”. Flin je rekao da mu je plaćeno da dođe i da veruje da je ruski državni kanal isti kao pojedini američki mediji.

Uz podsjećanje na Flinove zapaljive komentare o muslimanima, jedan od vodećih demokrata u Predstavničkom domu, kongresmen Steni Hojer, naveo je na Tviteru da ima ozbiljna pitanja u pogledu, kako je naveo, Flinovog tekućeg lobiranja za tursku vladu, te njegovih veza sa Rusijom.

U medjuvremenu, Tramp tokom vikenda planira da se sastane sa svojim bivšim rivalom Mitom Romnijem, koji se pominje kao još jedan kandidat za državnog sekretara. Tramp i Romni su se u prošlosti žestoko napadali i na predstojećem sastanku, kako je saopšteno, trebalo da bi da pokušaju da prevaziđu razlike.

XS
SM
MD
LG