Linkovi

Ubica iz džamije na Novom Zelandu osuđen na doživotni zatvor


Brentona Terenta, koji je ubio 51 osobu u dve džamije u Krajstčerču, sudija je opisao kao "lišenog svake empatije prema svojim žrtvama"
Brentona Terenta, koji je ubio 51 osobu u dve džamije u Krajstčerču, sudija je opisao kao "lišenog svake empatije prema svojim žrtvama"

Sud na Novom Zelandu osudio je masovnog ubicu, koji je u džamijama u Krajstčerču ubio 51 osobu, na doživotni zatvor sa zabranom uslovnog izlaska.

Australijanac Brenton Terent osuđen za ovo ubistvo, nije ništa rekao kada je sudija Kameron Mader pročitao istorijsku presudu, jer je ovo prvi put da je na Novom Zelandu izrečena doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog izlaska na slobodu.

Sudija Mander je ocenio da je Terentov čin "nehuman".

"Nemate nikakvu empatiju prema svojim žrtvama", rekao je sudija.

Terent se, preko advokata, obratio sudu rekavši da se ne protivi izrečenoj kazni.

Oko devedeset članova porodica žrava ubijenih u napadu 15. marta 2019. u džamijama u Krajstčerču davalo je iskaze pred sudom, dok je Terent to ravnodušno posmatrao.

Terent je neočekivano priznao krivicu u martu ove godine, po svim tačkama optužnice za ubistvo kojih je 51, po 40 tačaka za pokušaj ubistva i jednoj optužbi za teroritam.

Nekoliko sati pre nego što je u džamijama ubio 51 osobu, Terent je na internetu objavio svoj manifest u kojem je objasnio motive za napad, koji je potom uživo prenosio na Fejsbuku.

Zločin u Krajstčerču je ujedno i najgore masovno ubistvo u istoriji Novogo Zelanda.

Premijerka Novog Zelanda pokrenula je inicijativu koja je odobrena u parlamentu - da se zabrani automatsko i poluautomatsko oružje i da se uvede registar ostalog oružja u zemlji.

XS
SM
MD
LG