Linkovi

"Agresija Rusije podriva globalnu bezbednost"


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u razgovoru sa papom Franjom u Vatikanu

Ukrajinski premijer U Rimu izjavio da da su ruske snage tokom noći sedam puta "povredile" ukrajinski vazdušni prostor i da je jedini razlog za to provokacija Ukrajine da uzvrati...

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk kaže da ruski vojni avioni neprekidno ulaze u ukrajinski vazdušni prostor, nazivajući to ruskom agresijom, u cilju podrivanja globalne bezbednosti.

Jacenjuk je danas izjavio da su ruske snage tokom noći sedam puta "povredile" ukrajinski vazdušni prostor i da je jedini razlog za to provokacija Ukrajine da uzvrati projektilom, kako bi posle toga Moskva mogla da optuži Kijev da vodi rat protiv Rusije.

On je to rekao u Rimu, pošto je objavio da prekida posetu Italiji, gde je razgovarao i sa papom Franjom, koji mu je obećao da će učiniti sve da promoviše mir u Ukrajini.

Američki vojni zvaničnici juče su takođe saopštili da su ruski avioni ušli u ukrajinski vazdužni prostor, što Rusija poriče. U današnjem saopštenju koje je prenela agencija Itar Tas, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da tokom svog "objektivnog nadgledanja situacije u vazduhu" nije otkrilo kršenje vazdušnih granica.

Rusija je takođe obećala da će pomoći u oslobađanju tima međunarodnih vojnih posmatrača, koje pro-ruski separatisti drže kao taoce, jer sumnjaju da se radi o "NATO špijunima". Separatisti su juče u blizini Slovjanska oteli autobus koji je prevozio 20-tak ljudi iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Bela kuća danas je saopštila da je predsednik Barak Obama - u razgovoru sa svojim evropskim partnerima - naglasio važnost solidarnosti u odgovoru na ukrajinsku krizu.

Grupa sedam najrazvijenih zemalja sveta, koju čine SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan i Italija, kasno sinoć je najavila da su članice postigle dogovor da "hitro reaguju" sa novim sankcijama protiv Rusije zbog njenih navodnih akcija u Ukrajini.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je da bi sankcije mogle da stupe na snagu već u ponedeljak.
XS
SM
MD
LG