Linkovi

Brisel očekuje korake Rusije u primeni Ženevskog sporazuma


Očekivanja Brisela od Rusije
Očekivanja Brisela od Rusije

"Pozivamo obje strane da primjene sve što stoji u ženevskom sporazumu koji je veoma dobar.", kaže portparol Evropskog servisa za spoljne poslove, Mišel Man.

Brisel sa nestrljenjem iščekuje konkretne koreake ruske strane u primjeni Ženevskog sporazuma o normalizaciji situacije u Ukrajini. Nade se polažu u poštivanje dogovorenog i to sa obje strane, dok se, u isto vrijeme, užurbano završavaju pripreme za treću fazu sankcija Rusiji, ukoliko Moskva ne ispuni svoj dio obećanja.

U iščekivanju konkretnih koraka ruske strane na smirivanju situacije na istoku Ukraine, u Briselu tvrde da Ženevski sporazum nije ostao mrtvo slovo na papiru - barem što se tiče ukrajinske strane, kažu zvaničnici Evropskog servisa za spoljne poslove.

"Pozivamo obje strane da primjene sve što stoji u ženevskom sporazumu koji je veoma dobar. Do sada smo vidjeli neke ohrabrujuće znake da se primjenjuju tačke sporazuma, poput nacrta zakona o amnestiji za one koji nose oružje. To je dobar znak napretka i sve što stoji u sporazumu treba da bude i primjenjeno.", kaže portparol Evropskog servisa za spoljne poslove, Mišel Man.

Medjutim, šta ako, bar kada su u pitanju Rusi, dogovoreno u Ženevi ne bude i primjenjeno? Tada, kako su najavili euro-američki partneri, slijedi i treći stepen ekonomskih sankcija, mjere koje bi trebale ozbiljno da podvuku odlučnost Brisela i Vašingtona da stoje iza cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine.

Evo šta kaže portparol Evropskog servisa za spoljne poslove, Mišel Man:

"Mi radimo na mogućoj trećoj fazi sankcija, ali još nismo došli do tačke gdje bi odluka o tome mogla biti donijeta, oduka koju konsenzusom donosi Evropski savjet. "

Nakon ministarskog skupa u Luksemburgu je ostala otvorena mogućnost da, ukoliko Rusija ne ispuni svoj dio pogodbe iz Ženeve, u Briselu se vanredno i po hitnom postupku okupe evropski lideri koji bi dali zeleno svjetlo za još strožije ekonomske sankcije. U medjuvremenu, zvanični Brisel ne želi potvrditi kako, kao u slučaju Belgije, ruske korporacije šalju pisma evropskim patnerima upozoravajući ih da, ukoliko se usvoje nove ekonomske sankcije protiv Rusije, cijenu toga će platiti i Evropljani.
XS
SM
MD
LG