Linkovi

Sukob ukrajinskih snaga i separatista


Pripadnik ukrajinskih specijalnih snaga kod napuštene blokade na putu u istočnom ukrajinskom gradu Slovjansku, 24. aprila 2014.
Pripadnik ukrajinskih specijalnih snaga kod napuštene blokade na putu u istočnom ukrajinskom gradu Slovjansku, 24. aprila 2014.

Najmanje pet proruskih separatista poginulo je u sugobima ukrajinskih bezbjednosnih snaga i pripadnika proruskih jedinica u istočnoj Ukrajini.

U odgovoru na situaciju u toj zemlji i planirane vježbe NATO snaga u Poljskoj i tri baltičke države, Rusija je najavila nove vojne vježbe na granici sa Ukrajinom.

Ukrajinske snage sukobile su se sa separatistima u gradu Slavjansku, koji je pod njihovom kontrolom, nekoliko dana nakon što je vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov naredio nastavak vojnih operacija na istoku zemlje. Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Stanislav Rečinskij potvrdio je da su u napadu poginula petorica ukrajinskih pobunjenika.

"Poslednje informacije o pucnjavi u Slavjansku su da su anti-terorističke snage uništile tri kontrolna punka separatatista. Petorica terorista su poginuli, na našoj strani je jedna žrtva za koju još ne znamo da li je preminula ili je povrijeđena. Operacija se nastavlja.”

Samoproklamovani gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov ustvrdio je međutim da tokom operacije ukrajinskih snaga jedna osoba poginula, a još jedna povrijeđena. Agencije pak prenose da su proruske snage po svemu sudeći povratile kontrolu nad kontrolnim punktovima koje su vladine jedinice prethodno zauzele. Separatisti su počeli da utvrđuju svoje položaje nakon povlačenja vojske.

Kako prenose novinari Glasa Amerike na terenu, Kijev je takođe povećao vojno prisustvo izvan Donjecka, postavljajući blokadu na putu izvan grada. Nekoliko kilometara dalje nalaze se blokade proruskih demonstranata. Ukrajinski zvaničnici takođe su saopštili da su potisnuli separatiste iz gradske skupštine u istočnom gradu Marijupolu, te da je odbijen napad na ukrajinsku vojnu bazu u gradu Artjomovsku.

U odgovoru na zaoštravanje ukrajinske krize i pojačano prisustvo NATO-a u regionu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će biti održane nove vojne vježbe u južnoj i zapadnoj Rusiji, koje će obuhvatiti kopnene i vazdušne snage duž granice sa Ukrajinom.

“Naredba da se upotrijebi oružje protiv civila, građana njihove sopstvene zemlje već je izdata. Ukoliko se ova vojna mašina ne zaustavi danas, broj poginulih i povrijeđenih će biti veći. Najavljena vojna vježba NATO-a na teritoriji Poljske i baltičkih država takođe ne doprinosi normalizaciji situacije u Ukrajini.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da vojni potezi Kijeva predstavljaju zločin.

“Riječ je o kaznenoj operaciji koja će naravno imati posljedice po ljude koji donose takve odluke. To uključuje i odnose naše dvije države.”

Kijev je međutim ponovo optužio Rusiju da podržava separatiste na nemirnom istoku zemlje. Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika je u obraćanju naciji zatražio od Moskve da okonča kampanju zastraživanja i ostavi njegovu zemlju na miru.

“Zahtijevamo da Ruska federacija prestane da se miješa u unutrašnja pitanja Ukrajine, da prestane sa stalnim prijetnjama i ucjenama i povuče trupe sa istočne ukrajinske granice”, istakao je Oleksandr Turčinov.

Poteze ruskog predsjednika je na konferenciji u Kijevu oštro kritikovao i bivši najpoznatiji ruski zatvorenik i tajkun Mihail Hodorkovski.

"Najtužnija stvar za nas Ruse je što predsjednik Putin ne ispunjava globalne, strateške ciljeve Rusije. Ponovo koristi svoj zvanični položaj, ovog puta u Ukrajini, da se osveti za lične uvrede.”

Na konferenciji za novinare u Tokiju, američki predsjednik Barak Obama optužio je Rusiju da ne poštuje Ženevski sporazum o ublažavanja tenzija u Ukrajini, naglašavajući da nije optimista da će Rusi ispoštovati dogovor.

"Da li mislim da će to uraditi? Dosadašnji dokazi mi ne ulivaju nadu. Ukoliko ne ispoštuju dogovor, mi ćemo uraditi ono što smo već rekli, a to je nametanje dodatnih posljedica po Ruse.”

U međuvremenu, američki vojnici stigli su u Letoniju gdje će učestvovati u vojnim vježbama sa snagama te zemlje. U okviru jačanja prisustva NATO-a u regionu, zbog ukrajinske krize, u baltičkim zemljama biće raspoređeno oko 450 američkih vojnika, uz više od 100 koji su juče doputovali u Poljsku.
XS
SM
MD
LG