Linkovi

Ukrajina obnovila operacije protiv separatista


Potpredsednik ukrajinske vlade Vitalij Jarema obavestio je novinare o operacijama protiv separatista tokom današnjeg sastanka kabineta.

Napetost i dalje raste u Ukrajini, dok vlada u Kijevu nastavlja da sprovodi, kako ih naziva - “antiterorističke” operacije protiv pro-ruskih separatista na istoku. Rusija upozorava da bi mogla da “uzvrati” a američki vojnici započinju zajedničke vojne vežbe u baltičkim državama.

Američki vojnici stigli su u Poljsku, gde će započeti seriju vojnih vežbi u četiri zemlje istočne Evrope, u nastojanju da iskažu podršku saveznicima posle nedavnih poteza Rusije.

Ranije danas, na sastanku ukrajinskog kabineta, prvi zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema saopštio je novinarima da je uskršnje primirje sa pro-ruskim separatistima na istoku okončano. On je naveo da će biti preduzeti “odgovarajući koraci” i da će se rezultati videti u kratkom roku.

Jarema je izjavio da je američki potrpedsednik Džo Bajden u toku posete Kijevu izrazio uveravanja Ukrajini da ima punu podršku SAD.

"Nadamo se da će, u slučaju da dodje do agresije Ruske Federacije, pomoć koju su obećale SAD biti još većeg obima. Bar imamo podršku SAD da nas neće ostaviti da se sami borimo protiv agresora.”

Američki Sekretarijat za odbranu juče je saopštio da šalje 600 vojnika u Poljsku i baltičke zemlje – kao odgovor na ruske poteze u regionu, i u želji da se ublaži zabrinutost američkih saveznika.

Portparol Pentagona, kontra-admiral Džon Kirbi izjavio je da će trupe učestvovati u vežbama kojima se šalje poruka Rusiji:

"Od ruske agresije u Ukrajini, stalno smo tražili načine da smanjimo strahovanja saveznika i partnera. Ove vežbe su osmišljene i uvršćene u naš program kao posledica dogadjaja u Ukrajini.”

U početku samo 600 vojnika je trebalo da učestvuje u, kako Kirbi kaže, „trajnom rotirajućem prisustvu“ koje bi trajalo oko mesec dana. Istovremeno, američki ratni brod Tejlor uploviće u Crno more.

Predstavnik Pentagona je takodje naveo da se SAD konsultuju sa saveznicama iz NATO-a i da bi pomenute snage mogle da budu povećane, kao i da uključe veći broj zemalja. Kirbi je naglasio da se poruka ovih vežbi eksplicitno odnosi na četiri pomenute zemlje - da su Sjedinjene Države ozbiljne u pogledu svojih obaveza u skladu sa članom 5. Severnoatlantskog sporazuma, mada se zvanično ne radi o vežbama NATO-a.

Za to vreme, u Moskvi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je za državnu televiziju da će Rusija uzvratiti ukoliko budu napadnuti legitimni interesi ruskog naroda. On je naveo da bi odgovor Rusije mogao da bude isti kao što je bio u Južnoj Osetiji 2008. godine, što je dovelo do kratkog rata sa Gruzijom.
XS
SM
MD
LG