Linkovi

Natanjahu posle velikih protesta odložio plan za reformu izraelskog pravosuđa


Izraelci na ulicama Jeruzalema, 27. marta 2023. (Foto: Rojters/Ilan Rosenberg)
Izraelci na ulicama Jeruzalema, 27. marta 2023. (Foto: Rojters/Ilan Rosenberg)

Premijer Izraela Benjamin Natanjahu objavio je u ponedeljak da odlaže plan za reformu pravosuđa, navodeći da želi da pruži više vremena pronalaženju kompromisa sa političkim protivnicima. Ova odluka donesena je nakon dva dana masovnih protesta protiv njegovog plana.

"Kada postoji prilika da se izbjegne građanski rat kroz dijalog, ja, kao premijer, uzimam tajm-aut za dijalog", rekao je Natanjahu u obraćanju na nacionalnoj televiziji, iako je naveo da ne odustaje od plana, već da traži širi konsenzus.

Nakon što je osvojila vlast, Natanjahuova politička stranka Likud, sa partnerima, najavila je promjene u pravosudnom sistemu, za koje kritičari navode da im je cilj da u prvi plan stave njihovu ideološku agendu i da kreiraju sistem sa manje pravosudnog nadzora.

Najavljene promjene dale bi vladajućoj koaliciji nadzor nad imenovanjima u pravosuđu, te bi oslabile Vrhovni sud Izraela dajući skupštini ovlašćenja za rušenje odluka suda i za limitiranje sudskih revizija zakona.

Protivnici reforme kažu da bi ona narušila ravnotežu u sistemu i dala Natanjahuovoj koaliciji kontrolu nad pravosuđem. Takođe, jedna od kritika izraelskom premijeru je da je riječ o sukobu interesa, imajući u vidu da on pokušava da promijeni sudski sistem dok mu se sudi za korupciju.

Vlada navodi da su promjene neophodne i da pravosuđe pravi prevelike intervencije u kontekstu upravljanja.

Izraelci organizuju proteste otkako je Natanjahuov saradnik ministar pravosuđa Jariv Levin u januaru najavio reforme. Od tada, zemlja je ušla u jednu od najvećih kriza, s obzirom da se značajan dio društva protivi predloženim mjerama.

Protesti su intenzivirani u nedjelju nakon što je smijenjen ministar odbrane Joav Galant koji se usprotivio planu i pozvao na njegovo odlaganje. Desetine hiljada ljudi blokirale su Tel Aviv, a dogodili su se i veliki protesti ispred Natanjahuovog doma u Jeruzalemu.

U ponedeljak, desetine hiljada Izraelaca demonstrirale su ispred skupštine, dok su radnici pokrenuli masovni štrajk. Diplomate su napustile radna mjesta u međunarodnim misijama, lokalne vlade su najavile zatvaranje škola i obustavu drugih javnih usluga, dok su sindikati ljekara takođe najavili prekid rada.

U haosu koji je paralizovao zemlju, zaustavljeni su i mnogi odlazni letovi sa međunarodnih aerodroma, a svoja vrata su zatvorili veliki trgovinski lanci i univerziteti.

Glavni sindikati najavili su odgađanje štrajkova koji su prijetili da izazovu ekonomski kolaps zemlje.

XS
SM
MD
LG