Linkovi

Izrael odobrava četvrtu dozu vakcine za osobe sa slabijim imunim sistemom


HEALTH-CORONAVIRUS/ISRAEL-4TH DOSE TRIAL
HEALTH-CORONAVIRUS/ISRAEL-4TH DOSE TRIAL

Izrael će nastaviti sa odobravanjem dodatnih doza vakcina protiv kovida 19 za građane sa oslabljenim imunim sistemom, najavio je generalni direktor Ministarstva zdravlja Nahman Eš, ali se konačna odluka o tome još iščekuje.

Za sada još nije poznato da li će dodatna doza biti odobrena za širu ili možda čak i masovnu upotrebu.

U svetlu nepoznanica u trenutnoj situaciji ponašamo se oprezno i odgovorno“, rekao je u obraćanju medijima u četvrtak.

Eš je ukazao da će dodatna, četvrta doza vakcine, za sada biti ponuđena osobama sa ugroženim imutitetom i da će biti nastavljena ispitivanja u vezi sa odobravanjem četvrte doze široj populaciji.

Usled zabrinutosti zbog širenja omikrona, panel stručnjaka izraelskog Ministarstva zdravlja prošle sedmice preporučio je davanje četvrte doze vakcine “Fajzer/Bajontek“ medicinskim radnicima i građanima starijim od 60 godina ili onih sa slabijim imunim sistemom.

Jedna izraelska bolnica organizovala je imunizaciju zdravstvenih radnika četvrtom dozom vakcine u, kako je označila, istraživanju kojim nastoji da utvrdi da li će nova dodatna doza biti od pomoći u borbi protiv omikron soja koronavirusa. Rezultati istraživanja očekuju se za dve sedmice.

Izrael je prva od država koja je uvela vakcinaciju tokom pandemije kovida 19, kao i davanje dodatnih doza pošto je primećeno da imunitet na virus vremenom slabi, podseća agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG