Linkovi

Šta čeka republikance i demokrate u eri posle Trampa


Tramp na mitingu 6. januara

Politička budućnost bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa ostaje neizvesna, pošto ga je Senat oslobodio odgovornosti za podsticanje nasilja u Kongresu 6. januara.

Da je Tramp odgovoran za to glasalo je više od polovine senatora, 50 demokrata i 7 republikanaca, ali to je nedovoljno jer je za osudu bila potrebna dvotrećinska većina od 67 glasova.

Demokrate, koje su Trampa prethodno opozvale u Predstavničkom domu, smatrale su da je njegova krivica za nasilje nedvosmisleno dokazana, ali većina republikanaca se sa tim nije saglasila.

Istraživanje Rojtersa i Ipsosa pokazuje da 71 odsto Amerikanaca i polovina ispitanih republikanaca, smatra da je Tramp odgovoran za nerede na Kapitolu u kojima je poginulo petoro ljudi.

Ali, ankete pokazuju da je većina republikanaca i dalje na strani Trampa.

"Zapravo, 70 odsto republikanaca smatra da je Džo Bajden nelegalno izabran", rekla je Barbara Peri sa Univerziteta u Virdžiniji.

Ona dodaje i da su, iako neki republikanci to neće da priznaju, birači dobili ono što im je Tramp obećao.

"Smanjeni su porezi, olabavljeni neki propisi, konzervativci su postavljeni za federalne sudije i u Vrhovnom sudu, spoljna politika je bila agresivna, kao i politika očuvanja granica".

Predsednik Džo Bajden i demorkate u Kongresu se takođe suočavaju sa izazovima.

"Demokrate treba da izvuku zemlju iz pandemije i vrate ekonomiju na staro", kaže Ilejn Kamark iz Instituta Brukings.

"I koje god podele da postoje u Demokratskoj partiji, one se dešavaju u tišini u odnosu na republikance".

Kamark smatra da za Trampa ima mnogo različitih opcija u budućnosti.

"Od toga da bude lider Republikanske stranke, do reizbora za predsednika SAD 2024, odlaska u zatvor ili egzila u Rusiji i Saudijskoj Arabiji ili nekom sličnom mestu".

Iako je oslobođen odgovornosti u Senatu, Trampovi poslovni poduhvati i dalje su pod istragom nadležnih organa.

XS
SM
MD
LG