Linkovi

SAD: Istraga rada vladinih škola za Indijance


Sekretarka za prirodne resurse Deb Haland razgovara sa novinarima za vreme posete Nacionalnom parku Akadija 18. juna 2021.

Američka sekretarka za prirodne resurse Deb Haland, saopštila je da njen sekretarijat, koji je takođe nadležan za zaštitu starosedelačkih zajednica, pokreće istragu o više od 150 godina dugoj istoriji internata za američke Indijance, koje je vodila američka vlada, kako bi se "otkrila istina o izgubljenim životima i trajnim posledicama" tih škola.

Haland, prva Indijanka na čelu jednog vladinih sekretarijata i bivša članica Predstavničkog doma u kome je zastupala Nju Meksiko, objavila je istragu u utorak obraćajući se Nacionalnom kongresu američkih Indijanaca, a zatim i formalno u pismu drugim članovima vlade i saopštenju za medije.

Haland je izjavila da su, počevši sa Zakonom o civilizovanju Indijanaca iz 1819, sve do 1960-ih, SAD sprovele zakone i politike kojima su uspostavljani internati za decu starosedelaca širom zemlje. Hiljade dece i mladih Indijanaca poslate su u škole, a istraživači kažu da su mnogi zlostavljani i nestali.

Haland kaže daje škole nadzirao Sekretarijat za prirodne resurse, kojim sada upravlja, i da je zato to odgovarajuća institucija da sprovede istragu.

"Nijednom u istoriji nisu zapisi i dokumentacija ove politike prikupljeni ili analizirani da bi se odredio njen pun obim i posledice. Moramo da otkrijemo istinu o izgubljenim ljudskim životima i trajnim posledicama tih škola."

Slični internati su ove godine privukli globalnu pažnju kada su lideri starosedelačkih plemena u Kanadi, gde je postojala slična politika, saopštili da je pronađena neobeležena grobnica 215 dece na mestu bivšeg internat Kemlups za decu starosedelaca. Kanada je sprovela punu istragu tih škola kroz komisiju za istinu i pomirenje.

Kako je navedeno u saopštenju, proces vođen u Kanadi je inspirisao istragu američkog sekretarijata, a cilj je da se rasvetli gde su se nalazile škole, ko ih je pogađao, i pronađu eventualni posmrtni ostaci dece koja su možda preminula u njima.

Sekretarijat treba da objavi konačni pisani izveštaj o istrazi u aprilu 2022.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG