Linkovi

Papa izrazio žaljenje, ali ne i izvinjenje zbog smrti starosedelačke dece u Kanadi


Improvizovani spomenik na mestu nekadašnjeg interenata za Indijance
Improvizovani spomenik na mestu nekadašnjeg interenata za Indijance

Papa Franja u nedelju je izrazio bol zbog otkrića posmrtnih ostataka 215 dece starosedelaca Kanade, koja su bila đaci katoličkih internata. Pozvao je verske i političke zvaničnike da "rasvetle taj tužni događaj" ali nije ponudio izvinjenje koje je u petak zatražio kanadski premijer Džastin Trudo.

U obraćanju vernicima na trgu Svetog Petra, Franja je pozvao vlasti da doprinesu procesu zaceljenja, ali nije komentarisao zahtev premijera Trudoa da Vatikan treba da se izvini i preuzme odgovornost.

Od 19. veka do 1970-ih, više od 150.000 starosedelačke dece bilo je primorano da pohađa državno finansirane katoličke škole, od kojih su većinu vodili katolički misionari, u nameri da se deca Indijanaca asimilišu u kanadsko društvo.

Kanadska vlada je priznala da su u školama bili rasprostranjeni slučajevi fizičkog i seksualnog zlostavljanja a deca tučena ako su govorila svoje maternje jezike.

Glavna administrativna zgrada internata za decu Indijanaca Kamlups u Britanskoj kolumbiji, oko 1970. godine (Arhiva kanadske nacionalne biblioteke, Rojters)
Glavna administrativna zgrada internata za decu Indijanaca Kamlups u Britanskoj kolumbiji, oko 1970. godine (Arhiva kanadske nacionalne biblioteke, Rojters)

Pomoću radara je, u maju, potvrđena lokacija masovne grobnice na mestu nekadašnjeg crkvenog internata u Kamlupsu u Britanskoj Kolumbiji. To je bila najveća takva škola u Kanadi, a vodila ju je Katolička crkva između 1890. i 1969. godine.

“Sa bolom pratim vesti iz Kanade o uznemirujućem pronalasku posmrtnih ostataka 215 dece", rekao je papa Franja u obraćanju vernicima.

“Pridružujem se kanadskim biskupima i celoj Katoličkoj crkvu u Kanadi izražavajući saosećanje i bliskost sa građanima Kanade koji su pod traumom zbog ove šokantne vesti. To tužno otkriće doprinosi našoj svesti o patnjama i mukama iz prošlosti", doda je papa.

Džastin Trudo u petak je kritikovao crkvu što "ćuti" i pozvao je da se formalno izvini i iskupi se zbog svoje istaknute uloge u kanadskom nekadašnjem sistemu katoličkih crkva za decu iz strarosedelačkih zajednica.

Rekao je da je od pape Franje, kada se sastao sa njim u Vatikanu 2017, tražio da "način korak ka izvinjenju" i dozvoli pristup crkvenim dokumentima. Međutim, kako je rekao Trudo, "i dalje vidimo otpor crkve, moguće crkve u Kanadi."

Kanadski premijer Džastin Trudo govori na ceremoniji zatvaranja Nacionalne istrage o nestalim i ubijenim ženama i devojčicama iz starosedelačkih naroda, u Gatinou u Kvebeku, 3. juna 2019.
Kanadski premijer Džastin Trudo govori na ceremoniji zatvaranja Nacionalne istrage o nestalim i ubijenim ženama i devojčicama iz starosedelačkih naroda, u Gatinou u Kvebeku, 3. juna 2019.

Rozen Kazimir, poglavarka kanadskog starosedelačkog plemena Tk’emlups te Sekvepemk, kaže da njen narod traži izvinjenje Katoličke crkve. Misionarska organizacija koja je vodila skoro polovinu internata u Kanadi još nije objavila nikakve pokatke o školi u Kemplupsu, dodala je.

Papa Franja u nedelju je govorio o zaceljenju ali ne i izvinjenju.

“Ovi teški trenuci predstavljaju snažan poziv da se distanciramo od kolonijalnog modela i današnje ideološke kolonizacije, i koračamo jedni uz druge, uz dijalog, međusobno poštovanje i prepoznavanje prava i kulturnih vrednosti svih sinova i kćeri Kanade", rekao je papa i pozvao na molitvu za žrtve i njihove porodice.

Prošle nedelje, portparol Vatikana nije želeo da odgovori na pitanja o zahtevima da se papa formalni izvini starosedeocima Kanade.

U sredu, nadbiskup Vankuvera Majkl Miler na Tviteru je izneo "duboko izvinjenje i saučešće porodicama i zajednicama koje je pogodila ova užasna vest." On je dodao da je "crkva bez sumnje grešila primenjujući vladinu kolonijalističku politiku što je dovelo do uništenja dece, porodica i zajednica."

Anglikanska i prezbiterijanska crkva izvinile su se zbog svoje uloge u zlostavljanju dece, kao i kanadska vlada koja je ponudila odštetu. Jedna od brojnih preporuka komisije za istinu i pomirenje koju je uspostavila kanadska vlada bilo je i papino izvinjenje.

2009. godine, tadašnji papa Benedikt XVI sastao se sa bivšim učenicima i preživelima i rekao koliko ga "lično bole" njihova stradanja. Međutim, njegove reči nisu opisane kao izvinjenje.

XS
SM
MD
LG