Linkovi

Indijansko selo u Merilendu - spona s prošlošću


Vašington je metropola sa puno spomenika, muzeja, parkova. U jednom parku u blizini glavnog grada Amerike nalazi se i replika indijanskog sela, onakvog kako je izgledalo pre kolonizacije kontinenta.

12 metara duga konstrukcija od slame u koju može da stane nekoliko ležaja, je samo jedna od mnogobrojnih replika nekadašnjeg prebivališta američkih Indijanaca u Petaksent River parku u predgrađu Vašingtona.

“U Okrugu Princ Džordž živi više od 4 hiljade Indijanaca ovo je nekada bila njihova zemlja tako da je bilo logično da tu sagradimo indijansko selo”, kaže predstavnica okruga, Elizabet Hilvet.

U selu koje se prostire na 16 hiljada kvadratnih metara ili četiri ara nalaze se indijanske nastambe kupolastog oblika, vigvami, postolja za štavljenje krzna i pletenje mreža kalupi za izradu kanua i posude za hranu. Inicijator projekta Indijansko selo je prirodnjak Tonja Džonson.

Nismo imali puno mesta na otvorenom gde bi moglo da se ode i nauči nešto o Indijancima ili starosedeocima. Zato sam mislila da bi ovo moglo da bude pogodno mesto, da se na otvorenom prostoru u prirodnom okruženju posetioci upoznaju sa indijanskom kulturom.”

Džonsonova kaže da je selo građeno da bude što vernije originalu, da su se koristili prirodni materijali, poput konopaca, trave, kore drveta i drvo, bez eksera. Selo su gradili tinejdžeri volonteri.

"To nije obična izložba koju obiđete i odete. Ovde možete i sami da učestvujete", kaže Tonja Džonson.

“Ovde je dobro dovesti decu jer mogu da vide i opipaju kuće koje su grdili Indijanci, da vide kako su pravili kanue, pripremali hranu. Ja lično nisam znao kako su radili kanue. Zapalili bi vatru na sredini debla, a potom ga oblikovali po želji. To je vrlo interesantno”, priča posetilac Kevin Jangblad.

Houp “Iskra plamena” Batler, pripadnica plemena Piskatavej Indjanaca kaže da selo ima izuzetan značaj, naročito za njeno pleme.

“To se ne može opisati rečima, jer ovo je zemlja na kojoj su naši preci živeli pre nekoliko hiljada godina. A mi smo još uvek tu kao narod. Mi smo deo majke Zemlje i ovo je podsetnik na naš početak, da treba da učimo iz svoje prošlosti jer to je jedini način da nastavimo u budućnost.”

Batler se nada da će indijansko selo pomoći mladim američkim Indijancima da uspostave sponu sa svojim precima i preuzmu aktivnu ulogu u održanju njihove baštine.

XS
SM
MD
LG