Linkovi

Ispražnjen kamp u Severnoj Dakoti, uhapšeno 10 aktivista


Protivnici naftovoda Dakota Access marširaju iz glavnog kampa u Kenon Bolu u Severnoj Dakoti 22. februara 2017.
Protivnici naftovoda Dakota Access marširaju iz glavnog kampa u Kenon Bolu u Severnoj Dakoti 22. februara 2017.

Kamp u kojem su mesecima živeli aktivisti koji protestuju zbog izgradnje naftovoda u Severnoj Dakoti sada je gotovo ispražnjen pošto je juče istekao rok koji je Inženjerijski korpus američke vojske dao demonstrantima da isprazne kamp, pozivajući se na pretnju prolećnih poplava.

Mala grupa preostalih demonstranata ceremonijalno je zapalila neke šatore navodeći da je to tradicija pre napuštanja mesta logorovanja. Vlasti su uhapsila desetak aktivista koji su odbili da se isele. Američki Indijanci i ekološki aktivisti živeli su u kampu Oseti Sakovin od avgusta, boreći se protiv izgradnje naftovoda za koji tvrde da ugrožava vodene resurse plemena Stending Rok i ne poštuje status njihove “svete zemlje.”

Naftovod dug 1.885 kilometara, u vlasništvu teksaške kompanije Energy Transfer Partners, gotovo je završen osim dela koji treba da prolazi ispod jezera Oahe u Severnoj Dakoti. Predviđeno je da se njima transportuje i do 570.000 barela sirove nafte dnevno od Severne Dakote do Ilinoisa. U septembru, Obamina administracija je privremeno blokirala izgradnju u nadi da će se izvršiti revizija celog projekta ali je federalni sud kasnije presudio da izgradnja može da se nastavi.

XS
SM
MD
LG