Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe počeo istragu koja obuhvata mito i predsednička pomilovanja


Sedište Sekretatijata za pravosuđe u Vašngtonu (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)

Američki Sekretarijat za pravosuđe otpočeo je istragu mogućeg krivičnog dela koje obuhvata nuđenje mita u zamenu za predsedničko pomilovanje, pokazuju sudski dokumenti.

Objavio ih je glavni sudija Okružnog suda u distriktu Kolumbija. Tekst je u značajnoj meri redigovan, a imena osoba za koje se sumnja da su umešana su zacrnjena.

U spisima je navedeno da su federalni tužioci krajem avgusta zatražili pristup i dobili odobrenje za pristup digitalnim uređajima koji se nalaze u posedu američke vlade. U pitanju je bilo više od 50 uređaja uključujući ajfone, ajpede, fleš i hard drajvove, a njihovim pregledom su pronađeni i mejlovi koji su otkrili potencijalnu shemu podmićivanja. Sudska dozvola je bila potrebna jer su mejlovi sadržali komunikaciju advokata i klijenta, koja je mogla da potpada pod zakonsku zaštitu poverljivog odnosa dve strane. Tužioci su, međutim, tvrdili da je taj odnos narušen pošto je materijal podeljen i sa trećom stranom.

Tužioci su očekivali da će pronaći dokaze o nezakonitom delovanju pojedinaca koji su lobirali kod visokih zvaničnika Bele kuće kako bi obezbedili pomilovanje ili odložili izvršenje kazne u slučaju osobe čije ime je redigovano u dokumentu.

U dokumentu se takođe ukazuje na postojanje "zavere podmićivanja" koja je uključivala "nuđenje značajne političke donacije u zamenu za pomilovanje, skraćenje ili odlaganje izvršenja kazne."

Za sada nema informacija o tome ima li optuženih za bilo koje krivično delo na koje se ova istraga odnosila.

Bela kuća odbila je zahtev Glasa Amerike za komentar – a aktuelni predsednik Donald Tramp je nekoliko časova nakon toga na društvenoj mreži Tviter objavio tvrdnju da je istraga o pomilovanju lažna vest.

Inače, list “Njujork tajms” je, u odvojenoj priči, u utorak objavio da je Donald Tramp sa svojim savetnicima razmatrao mogućnosti davanja preventivnih pomilovanja svojim sinovima Eriku i Donaldu Mlađem, ćerki Ivanki i pravnom zastupniku Rudiju Đulijaniju.

Ej-Bi-Si njuz takođe je u utorak javio da su Trampov pomoćici razmatrali pomilovanja te vrste.

Đuljani je na društvenoj mreži Tviter negirao medijske izveštaje.

"Njujork tajms ponovo laže. Nikada nismo diskutovali o tome što pripisuju lažnom anonimnom izvoru”, objavio je Đulijani.

Rudi Đulijani, niti bilo ko od članova porodice Tramp nije optužen za federalne zločine – te je nejasno kako bi preventivno pomilovanje moglo biti sprovedeno. U nadležnosti predsednika je pomilovanje za federalna krivična dela, ali ne i ona počinjena na državnom ili lokalnom nivou.

Donald Tramp je, podsetimo, do sada pomilovao nekolicinu svojih bivših bliskih saradnika.

Prošle nedelje pomilovao je Majkla Flina, koji je na početku Trampovog mandata kratko bio savetnik za nacionalnu bezbednost. Tramp je u julu preinačio kaznu svom dugogodišnjem savetniku Rodžeru Stounu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG