Linkovi

Tramp bi mogao da pomiluje vojnike optužene za ratne zločine?


Predsednik Donald Tramp govori u Beloj kući, 9. maj 2019.
Predsednik Donald Tramp govori u Beloj kući, 9. maj 2019.

Predsednik Donald Tramp zatražio je da se pripreme dokumenta za pomilovanje nekoliko pripadnika američke vojske optuženih za ratne zločine, a među njima je i vojnik kojem bi trebalo da se sudi po optužbi da je pucao na nenaoružane civile u Iraku, preneo je u subotu dnevnik Njujork tajms.

Tramp je nagovestio da bi vojnike mogao da pomiluje na praznik "Dan sećanja", 27. maja, navodi se u izveštaju, u kojem se citiraju dva neimenovana američka zvaničnika.

Proces pomilovanja obično traje više meseci, ali je Sekretarijat za pravosuđe pod pritiskom da završi sve papire pre prazničnog vikenda, naveli su zvaničnici.

Jedan od zahteva za pomilovanje odnosi se na pripadnika specijalnih snaga Edvarda Galagera, koji je optužen da je pucao na nenaoružane civile i da je ubio zarobljenika nožem, dok je bio raspoređen u Iraku.

Pomilovanje se navodno traži i za pripadnika Zelenih beretki Metjua Golstajna koji je optužen za ubistvo nenaoružanog Avganistanca 2010. godine, prenosi Njujork tajms.

Dnevnik izveštava da su zahtevom za pomilovanje obuhvaćene i druge osobe, koje nisu imenovane.

Sekretarijat za pravosuđe odbio je da komentariše izveštaj, a još se nije oglasila ni Bela kuća.

Pravni eskperti ističu da nije bilo pomilovanja osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine u skorijoj istoriji i da bi to moglo da podrije legitimitet vojnih zakona.

XS
SM
MD
LG