Linkovi

Tramp: Imam pravo da pomilujem sebe


Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da su pravni stručnjaci ocenili da on ima "apsolutno pravo da pomiluje samog sebe", ali je postavio pitanje zbog čega bi to uradio, kada "nije uradio ništa loše" u vezi sa ruskim mešanjem u izbore 2016.

Tramp je na Tviteru ponovo opisao jednogodišnju istragu specijalnog tužioca Roberta Malera kao "beskonačni lov na veštice".

U nedelju, Trampov advokat Rudi Đulijani saopštio je da predsednik, koji je pomilovao tri konzervativne ličnosti ranije osuđene zbog kršenja zakona, "nema nameru da pomiluje samog sebe." Međutim, Đulijani je dodao da "bi moglo da bude otvoreno pitanje da li predsednik ima pravo da to uradi", iako je dodao da bi se u SAD podigla politička bura ukoliko bi Tramp to zaista uradio.

"Pomilovanje samog sebe bi bilo nezamislivo i verovatno vodilo ka neposrednom procesu opoziva", izjavio je Đulijani u programu TV mreže NBC "Meet The Press."

U drugom tvitu u ponedeljak, Tramp je izneo tvrdnju da je Malerovo imenovanje pre godinu dana uprkos njegovim primedbama bilo "potpuno NEUSTAVNO!". Uprkos tome, igramo tu igru, jer ja, za razliku od demokrata, nisam ništa loše uradio!"

Advokat predsednika Trampa Rudi Đulijani (arhivski snimak)
Advokat predsednika Trampa Rudi Đulijani (arhivski snimak)

Đulijani je izjavio za ABC Njuz da je "otvoreno pitanje" da li će Tramp odgovoriti na pitanja članova Malerovog tima, ali da njegovi advokati nisu skloni tome da dozvole predsedniku da bude ispitan.

Tramp je odavno rekao da želi da odgovori na pitanja Malera, ali je Đulijani izjavio da "pravni tim počinje da se bliži odluci" da ne dozvoli američkom lideru da razgovara sa Malerovim istražiteljima. Đulijani je nagovestio da bi Tramp pomogao da upadne u zamku davanja lažnog iskaza pred sudijama i bude optužen za laganje pod zakletvom što je krivično delo.

Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka, kaže da će Trampov pravni tim možda dozvoliti taj razgovor, ako bude "kratak i konkretan", ali da "naginju ka tome da ipak ne dozvole"

Trampovi advokati uputili su pismo od 20 stranica Maleru u januaru, pre nego što se Đulijani priključio predsednikovom pravnom timu, navodeći da Tramp ne može da se prisili da svedoči putem obavezujućeg poziva i tvrdili da predsednik nije ometao pravdu time što je otpustio direktora FBI-ja Džejmsa Komija kada je vodio istragu Rusije, jer kao predsednik ima neograničnu moć da okonča istragu.

Đulijani je pismo, koje je u subotu objavio Njujork tajms, nazvao "veoma, veoma ubedljivim". On je naveo da bi Trampovi advokati osporili pred sudom svaki pokušaj da se Tramp obavezujućim sudskim pozivom prinudi da odgovara na pitanja. Đulijani je dodao da bi Trampovi advokati poručili Malerovom timu da "ima sve što mu je potrebno, 1,4 miliona dokumenata i 28 svedoka da bi okončao istragu".

Đulijani je rekao da "Tramp veruje da govori istinu" i da "govori istinu" da nema dosluha sa Rusijom, kako bi mu se pomoglo da pobedi na izborima, te da nije ometao pravdu.

Bivši direktor FBI (arhivski snimak)
Bivši direktor FBI (arhivski snimak)

Rudi Đulijani kaže da veruje da će Maler završiti svoju istragu do 1. septembra, "kako bi se okončala ova duga noćna mora za američke građane".

Prema dugogodišnjim pravilima Sekretarijata za pravosuđe, predsednik na vlasti ne može da bude optužen za krivično delo. Međutim, Maler bi mogao da svoje zaključke iznese u izveštaju koji bi, na kraju, mogao da se preda Kongresu, gde bi zakonodavci, ukoliko zaključe da je predsednik Tramp prekršio zakon, mogli da pokrenu proces opoziva.

XS
SM
MD
LG