Linkovi

Demokrate spremaju obavezujući poziv Baru da preda Malerov izveštaj


Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Džerod Nedler (Foto: Reuters)
Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Džerod Nedler (Foto: Reuters)

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pripremaju se da ove nedelje upute obavezujući poziv sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru da im dostavi ceo izveštaj Roberta Malera o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. i opstrukciji pravde od strane predsednika Trampa.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma pozvao je ranije da se do 2. aprila objavi ceo izveštaj koji ima skoro 400 strana, kao i dokazni materijal u vezi sa tim.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar rekao je da neće objaviti izveštaj u roku koji od njega traže demokrate, ali da će to učiniti sredinom aprila ili ranije, u zavisnosti od količine poverljivog materijala, koji je u njemu i koji treba da bude izaostavljen.

Uprkos Barovoj najavi, Odbor za pravosuđe planira da odobri izdavanje obavezujućih poziva u sredu.

Demokrate će uputiti i obavezujuće pozive za svedočenje pred odborom nekadašnjim bliskim saradnicima Donalda Trampa: nekadašnjem glavnom strategu Bele kuće Stivu Benonu, bivšoj direktorki komunikacija Bele kuće Houp Hiks, bivšem šefu Trampovog kabineta Rajnsu Pribusu, bivšem advokatu Bele kuće Donu Mekgenu i njegovoj šefici kabineta En Donaldson.

Bivša direktorka komunikacija u Beloj kući Houp Hiks
Bivša direktorka komunikacija u Beloj kući Houp Hiks

Demokrate smatraju da su bivši Trampovi saradnici ključni svedoci u Malerovoj istrazi o tome da li je predsednik pokušao da sabotira tu istragu.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar je pre nedelju dana objavio sažetak izveštaja Roberta Malera na četiri strane, u kome se navodi da nisu utvrđene veze Trampove kampanje i Rusije, kao i da Maler nije ustanovio da je Tramp opstruisao pravdu, ali da ga "ne može u potpunosti osloboditi sumnje za to".

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar i njegov zamenik Rod Rozenstajn konstatovali su da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Trampa za opstrukciju pravde.

Predsednik Donald Tramp, koji je od početka Malerovu istragu nazivao "lovom na veštice", rekao je posle objavljivanja dela izveštaja, da je "potpuno oslobođen optužbi za saradnju sa Rusijom i opstrukciju pravde" i nastavio sa napadima na demokrate na Tviteru.

"Koju god informaciju da dobiju iz izveštaja Roberta Malera, demokratama neće biti dovoljno dobra. A iza zatvorenih vrata, demokrate se smeju", napisao je predsednik na Tviteru.

Tramp je ponovio da se ne sme dozvoliti da se "ovakva prevara desi nijednom narednom predsedniku ili administraciji".


XS
SM
MD
LG