Linkovi

Demokrate u Kongresu će uputiti obavezujući poziv da im se dostavi Malerov izveštaj


Sažetak izveštaja Roberta Malera koji je objavio sekretar za pravosuđe Vilijem Bar
Sažetak izveštaja Roberta Malera koji je objavio sekretar za pravosuđe Vilijem Bar

Odbor za pravosuđe u većinski demokratskom Predstavničkom domu Kongresa odobrio je da se sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru uputi obavezujući poziv da Kongresu preda ceo izveštaj Roberta Malera o saradnji Trampove kampanje i Rusije i opsturkciji pravde.

Demokrate u Kongresu su ranije postavile rok sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru da im izveštaj preda do 2. aprila, što je on odbacio kao mogućnost i najavio da će ceo izveštaj objaviti sredinom aprila.

Sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar
Sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar

“Ako pogledate prethodne slučajeve istraga nezavisnih tužilaca – svi su predavali izveštaje u roku od dan, dva. Ovo što se sada dešava je presedan i ne može da se opravda", rekao je demokratski predstavnik u Kongresu Džejmi Raskin.

Rezultati izveštaja koji ima 400 strana poznati su samo kroz sažetak na četiri stranice, koji je napisao sekretar za pravosuđe Bar.

Predsednik Donald Tramp ranije je rekao da nema ništa protiv da se objavi ceo izveštaj, ali je kasnije promenio mišljenje.

Verujem da će sekretar za pravosuđe doneti ispravnu odluku, ali mislim da šta god da se objavi njima neće biti dovoljno dobro. Možete im dati broj dokumenata kakav u životu nisu videli – opet neće valjati. Mislim da je to traćenje vremena. Ovo je politika na veoma niskom nivou

Tramp zahtev demokrata predstavlja kao lični napad predsedavajućih odbora za pravosuđe Džerija Nedlera i obaveštajna pitanja Adama Šifa.

“Insistiraćemo na celom izveštaju. Ne želimo da dobijemo neku Barovu verziju ili dokument u kojem je većina stvari zatamnjena. Nema razloga i da nam sekretar za pravosuđe ne dostavi materijal velike porote, koji možda čini veći deo izveštaja. To je bio presedan u Votergejtu, i konačno – nećemo da dozvolimo da ovaj sekretar za pravosuđe, koga je izabrao predsednik da sabotira istragu o opstrukciji pravde, zataška nalaze Malerove istrage”, kazao je Adam Šif.

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif
Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif

​Obe strane tvrde da odluka o objavljivanju izveštaja treba da bude doneta u interesu javnosti.

Izgubili su na izborima 2016. jer su pokušavali da ubede Ameriku u nešto što smo svi znali da nije istina – da je predsednik sarađivao sa Rusijom. Ako je to tada bila totalna laž, a i sada je – oni nastavljaju da gube u toj borbi. I u nekom momentu će morati da odluče da li su spremni da nastave dalje kao što je ostatak zemlje već učinio”, tvrdi portpatolka Bele kuće Sara Sanders.

Demokrate kažu da je ključ u transparentnosti koja se neće postići ako predaja izveštaja bude odlagana, ili veliki delovi dokumenta zatamnjeni.

“Ne želim da mislim da sekretar za pravosuđe ima taktiku da odlaže i misli da će vremenom prestati interesovanje javnosti za izveštaj. Isto tako, moguće da sebi daje više vremena da mnoge stvari u izveštaju sakrije crnom bojom – a možda su to stvari koje bi morale biti dostupne Kongresu i javnosti”, ocenjuje Džeri Konoli, demokratski predstavnik u Kongresu.

Demokrate će takođe uputiti obavezujući poziv za svedočenje u Kongresu nekolicini Trampovih bivših saradnika: strategu Bele kuće Stivu Benonu, advokatu Donu Mekgenu i šefici komunikacija Bele kuće Houp Hiks.

XS
SM
MD
LG