Linkovi

Iran izbačen iz komisije UN-a za prava žena


Predstavnici zemalja članica glasaju o uklanjanju Irana iz Komisije za status žena u sedištu UN-a u Njujorku, 14. decembar 2022. (Foto: AFP/ Yuki IWAMURA)
Predstavnici zemalja članica glasaju o uklanjanju Irana iz Komisije za status žena u sedištu UN-a u Njujorku, 14. decembar 2022. (Foto: AFP/ Yuki IWAMURA)

Komisija za ženska prava UN-a izglasala je isključenje Irana iz svog članstva zbog nastavka represije protiv mirnih protesta, te represivne i diskriminatorne politike prema ženama i devojkama.

"Mahsa Amini je samo htela da završi studije. Htela je da osnuje porodicu. Želela je da živi normalan, srećan život. Bila je samo studentkinja. Ali sada je mučenica", izjavila je ambasadorka SAD u UN-a, Linda Tomas-Grinfild, o 22-godišnjoj Iranki koja je preminula sredinom septembra u pritvoru, nakon što ju je uhapsila policija za moral.

Njena smrt dovela je do višemesečnih protesta.

"Znamo da je ubijena zbog zločina što je žena", rekla je Tomas-Grinfild o Amini. "Predugo i prečesto, to nije bila tako neobična stvar u Iranu".

Sa 29 glasova za, 8 protiv i 16 uzdržanih, Ekonomsko-socijalni savet, koji ima 54 člana, preduzeo je drastični korak i odmah uklonio Iran iz Komisije za status žena, čiji mandat ističe 2026. Komisija se sastaje na dve nedelje svakog marta kako bi razmotrila pitanja jačanja moći žena i postizanja rodne ravnopravnosti.

Bila je potrebna samo prosta većina glasova da rezolucija, koju su izradile SAD, bude usvojena ili odbijena. Uzdržani glasovi se ne računaju.

Najmanje 350 demonstranata preminulo je u tromesečnim demonstracijama, uključujući 60 dece. Još 14 hiljada demonstranata je uhapšeno, a dva muškarca pogubljena su ovog meseca.

Iranski ambasador je rekao da je američka inicijativa politički motivisana i da su njene optužbe zasnovane na "neosnovanim tvrdnjama i izmišljenim argumentima".

"Svedoci smo još jednog dokaza neprijateljske politike Sjedinjenih Država prema iranskom narodu, posebno prema iranskim ženama, koja se sprovodi pod maskom odbrane ljudskih prava i u obliku politike izbacivanja koja je specifična za Sjedinjene Države i njihove saveznike“, izjavio je na sastanku ambasador Amir Iravani.

On je dodao da taj potez predstavlja opasan presedan. Zamenik kineskog ambasadora se složio.

"Nacrt rezolucije pred nama, koji su pripremile Sjedinjene Države, ima loše motive i pun je mana", rekao je Ženg Šuang.

Nekoliko zemalja izrazilo je zabrinutost zbog postavljanja presedana, dok je Rusija pokušala da odloži glasanje procesnim potezom koji je propao.

Meksiko je bio među 16 uzdržanih članova Ekonomsko-socijalnog saveta.

"Verujemo da je bolje imati Iran u članstvu nego ne“, izjavila je zamenica ambasadora Alisija Buenrostro uoči glasanja. "Verujemo da to neće promeniti situaciju i stvarnost žena na terenu ako nastavimo na ovaj način."

Nekoliko zemalja članica koje podržavaju rezoluciju pozivale su se na slogan demonstranata: " Žene, život, sloboda".

Australijski izaslanik je rekao da međunarodna zajednica ne može da dozvoli da smrt Mahse Amini i demonstranata bude uzaludna.

"Nedavne akcije Irana zahtevaju akciju od nas, zemalja članica UN-a“, rekao je ambasador Mič Fifild.

"Svesni smo da nijedna država nema besprekoran dosije i da postoji mnogo izazova“, izjavila je ambasadorka Gvatemale Karla Marija Rodrigez Mansija. "Ipak, pripadanje Komisiji za status žena znači da morate da prepoznate problem i preduzmete određene nacionalne mere da bi ga rešili. Zato Islamska Republika Iran ne zaslužuje da bude član komisije u ovom trenutku".

Grupe za ljudska prava pozdravile su izbacivanje Irana iz komisije kao prvi korak ka odgovornosti, ali su rekle da treba još toga da se uradi.

"Ono što je potrebno je hitan koordinisan pritisak na Iran da okonča svoju kampanju nasilja, verodostojno krivično gonjenje pojedinaca koji su direktno odgovorni za užasna kršenja ljudskih prava, te okončanje teške diskriminacije žena", istakao je direktor Hjumen Rajts Voča, Lui Šarbone.

XS
SM
MD
LG