Linkovi

Saudijska koalicija: Dokazi ukazuju na umešanost Irana u napad na naftno postrojenje


Satelitski snimak oštećenog naftnog postrojenja Saudi Aramko ( U.S. Government/DigitalGlobe/Handout via REUTERS)
Satelitski snimak oštećenog naftnog postrojenja Saudi Aramko ( U.S. Government/DigitalGlobe/Handout via REUTERS)

Napad na naftno postrojenje saudijske državne naftne kompanije Saudi Aramko, koji je izazvao skok cena od 19 odsto na svetskom tržištu (najveće poskupljenje u poslednjih trideset godina), izveden je iranskim oružjem, saopštila je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija.

Prethodno su američki zvaničnici za napad optužili Iran, a predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp poručio je da je Vašington spreman da reaguje protiv odgovornih za napad.

"Ima razloga da se veruje da znamo ko je krivac, spremni smo da odgovorimo u zavisnosti od verifikacije, ali čekamo da nam Kraljevstvo kaže za koga veruju da je odgovoran za napad", objavio je Tramp na društvenoj mreži Tviter.

Takođe je naveo da je odobrio upotrebu američkih naftnih zaliha da bi se osiguralo stabilno snabdevanje posle napada, koji je doveo do obustavljanja pet odsto svetske proizvodnje nafte.

Visoki američki zvaničnik prethodno je rekao novinarima da ima indikacija da je Iran odgovoran za napad u kojem je pogođena najveća svetsko proizvodno postrojenje.

Iran je u nedelju odbacio optužbe Sjedinjenih Država da je odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja, koji bi mogli da izazovu poremećaje na globalnom energetskom tržištu, i upozorio da su američke baze i nosači aviona u regionu u dometu iranskih raketa.

Pobunjenička grupa iz Jemena koju podržava Iran, Huti, preuzela je odgovornost za napade u subotu koji su prepolovili ukupnu proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi je na državnoj televiziji odbacio američke optužbe kao "besmislene", dok je jedan od komandanata Revolucionarne garde upozorio da je Iran spreman za rat.

"Svi bi trebalo da znaju da su sve američke baze i njihovi nosači aviona , razmešteni na do dve hiljade kilometara oko Irana, u dometu naših raketa", naveo je komandant Amirali Hadžizadeh, a prenosi novinska agencija Tasnim.

Rast cena nafte zbog napada

Saudijski naftni gigant Aramko saopštio je da je zbog napada, proizvodnja smanjenja za 5,7 miliona barela nafte dnevno, što je oko polovina ukupne proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Kompanija još nije najavila kada bi mogla da bude nastavljena proizvodnja, ali je u nedelju saopštila da će za oko 48 sati izneti izveštaj o napretku. Izvor, koji je dobro upoznat sa situacijom, rekao je agenciji Rojters da će puni kapacitet proizvodnje biti obnovljen za više nedelja, a ne dana.

Satelitski snimak pogođenog naftnog postrojenja
Satelitski snimak pogođenog naftnog postrojenja

Trgovici i analitičari ističu da bi cena sirove nafte mogla da poraste i na 100 dolara, ako Rijad brzo ne obnovi proizvodnju. Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik , izvozi više od 7 miliona barela nafte dnevno u destinacije širom sveta.

Rijad je saopštio da će gubitak nadoknaditi rezervama, koje su u junu iznosile 188 miliona barela. Sjedinjene Države takođe su navele da su spremne da aktiviraju naftne rezerve, ako to bude potrebno.

Saudijske vlasti još nikoga nisu okrivile za incident, koji su međutim povezale sa nizom napada na saudijske naftne resurse i tankere u Zalivu.

"Pretnja po regionalnu stabilnost"

Evropska unija upozorila je u nedelju na "stvarnu pretnju po regionalnu stabilnost" na Bliskom istoku posle napada na saudijska naftna postrojenja.

"U trenutku kada su tenzije u regionu visoke, napad podriva aktuelne napore na rešavanju situacije i uspostavljanju dijaloga", saopštila je portparokla visoke predstavncie EU Federike Mogerini i pozvala na "maksimalnu uzdržanost i smirivanje tenzija"

Razgovori SAD i Irana

Napad na saudijska postrojenja izveden je nekoliko dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da je moguć sastanak sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku krajem meseca.

Savetnica Bele Kuće Kelien Konvej nije u nedelju isključila mogućnost razgovora Trampa i Rohanija, ali je za televiziju Foks njuz rekla da napadi "nisu poboljšali izglede" da se to dogodi.

"Sankcije i kampanja maksimalnog pritiska na Iran, zbog njegovog nuklearnog i balističkog programa, će se nastaviti bez obzira na to da li će se dvojica lidera sastati", navela je Konvej.

Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove u Predstavničkom domu Adam Šif rekao je da još nije brifovan o tome da li je Iran direktno odgovoran za napad, ali je dodao da Huti nemaju kapacitete da izvedu takav udar bez pomoći Irana.

Šif je u intervjuu televiziji CBS rekao da se situacija može rešiti samo diplomatskim putem.

Međutim, Trampov saveznik u Kongresu, republikanski senator Lindzi Grejem zalaže se za drugačiji pristup i ističe da je vreme da Sjedinjene Države "na sto stave opciju napada na iranske naftne rafinerije".

Vašington, snažan saveznik Rijada, usvojio je oštru politiku protiv Irana kojom pokušava da primora Teheran da ponovo pregovara o većim ograničenjima na nuklearni program, da ograniči balistički program i da prestane da podržava regionalne snage.

XS
SM
MD
LG