Linkovi

Haradinaj za Glas Amerike: Išao sam u Hag, a Vučića ne brine što je bio deo Miloševićevog režima


Haradinaj: Vučića, ministra Miloševićeve vlasti, ne brinu pozivi suda
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Dopisnik albanskog servisa Glasa Amerike Leonat Šehu u razgovoru sa kosovskim premijerom u ostavci Ramušem Haradinajem

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haranaj rekao je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike da je do sada dva puta dao ostavku na premijersko mesto kako bi odgovarao pred međunarodnim pravosudnim organima, a da o tome ne brine aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je bio deo režima Slobodana Miloševića. Haradinaj kaže i da Zapad treba da ispravi “nepravedni pritisak” na Kosovo, ali ističe da je ostavku podneo zbog poziva Specijalnog tužilaštva, a ne pritiska zbog stavova koje zastupa u dijalogu sa Srbijom.

Glas Amerike: Gospodine Haradinaj, otkad ste podneli ostavku počele su spekulacije o tome da li sudski poziv ima veze sa Vašim odbijanjem da se ukinu tarife na robu iz Srbije?

Haradinaj:Ja sam ispunio zakonsku obavezu da se odazovem pozivu Specijalnog tužilaštva kao osumnjičeni u istražnom postpuku. Dao sam ostavku na mesto šefa vlade, a poziv sam po sebi ima političke implikacije. S obzirom na to da sam se dvaput pojavio na sudu i dao mogućnost međunarodnom pravosuđu da preispita taj period rata u celini vrlo sam iznenađen tim pozivom. Na Kosovu postoji sumnja da je reč o zaveri, ali ono što mogu da potvrdim je da verujem u političke stavove koje sam izrazio na najiskreniji način međunarodnim partnerima: granice Kosova nisu sporne i nema diskusije o teritoriji i granicama, sporazum sa Srbijom treba da se postigne uz uzajamno priznanje u postojećim granicama, jer Kosovo ne može da dozvoli tvorevine kao što je’ Dodikova republika’ - to dovodi Rusiju na Kosovo; tarife se ukidaju uz priznanje.

“Ovi stavovi su realni i tražim od međunarodne zajednice, naših saveznika, da zaustave nepravedan pritisak na Kosovo kako za tarife, tako i za druge teme, jer nije u redu prihvatiti uslove Srbije za dijalog zato što to vređa jednu stranu, u ovom slučaju nas koji smo žrtve. Zamislite to – ja kao premijer sam drugi put pozvan da svedočim pred međunarodnim sudom. Drugi put podnosim ostavku, dok gospodin Aleksandar Vučić koji je bio tada sa Slobodanom Miloševićem, a poznato je da je Miloševićev režim počinio zločine ne samo na Kosovu, nego i u drugim zemljama, nema takve brige. Dakle, to dokazuje neravnotežu pritiska međunarodne zajednice koja mora što pre da se ispravi”, kaže kosovski premijer u ostavci.

Glas Amerike: Kada govorite o saveznicima - ko vrši pritisak?

"Mislim na SAD i Evropsku uniju"

Glas Amerike: Pitanje koja ostaje nejasno je nastavak dijaloga sa Srbijom. Da li je moguće nastaviti taj proces i bez Vaše vlade?

"Mislim da dijalog treba nastaviti u bilo kom trenutku, ali bez uslovljavanja i u određenim okvirima. Treba da znamo o čemu pregovaramo. Ja sam tražio da imamo okvir sporazuma za uzajamno priznavanje u postojećim granicama. Nije dobro nastaviti nedefinisani dijalog koji može doneti iznenađenja, kao što je bio slučaj u dijalogu kojim je posredovala Federika Mogerini."

Glas Amerike: Jesu li ta pitanja dovela i do sukoba s koalicionim partnerima?

"Da, imali smo neslaganja u kontinuitetu. Međutim, ostavku sam podneo zbog poziva suda. Da nije bilo tog poziva ne bih dao ostavku i danas bih bio predsednik vlade i ne bismo razgovarali o izborima. Nisam mogao da idem na sud kao šef vlade, jer je u parlamentarnoj republici moć koncentrisana u izvršnoj vlasti…Nisam mogao da odem kao predsednik vlade pred istražitelje, a bio sam primoran da branim državu, da branim naše pravo na suverenitet, čast institucija i albanskih boraca. Zato nisam želeo da idem na sud sa pozicije moći, već sam otišao kao građanin, Ramuš Haradinaj"

Glas Amerike: Vratili ste se iz Haga gde ste odlučili da ne odgovarate na pitanja tužilaca. Zašto ste izabrali da ćutite?

"Tako me je posavetovao pravni eskpert. Nakon što sam pozvan u Hag, ocenio je da je to prava pozicija."

“Izbori verovatno na jesen”

Glas Amerike: Prošlo je nedelju dana od Vaše ostavke na mesto premijera i danas ste sazvali sednicu vlade, dok se vodi debata o tome da li to uopšte možete da uradite. Kako to komentarišete?

"Nakon moje ostavke ne bismo smeli da dozvolimo postojanje bilo kakvog vakuuma – jer bi to moglo da ugrozi redovno funkcionisanje života, zdravstva, saobraćaja i drugih sfera. Sad već postoje primeri, ne samo kod nas nego i u drugim zemljama, da vlada treba da nastavi sa radom i ne sme se dozvoliti nikakav vakuum do formiranja nove vlade. Naravno, obaveza nam je da poštujemo odluke Ustavnog suda kojima ćemo se povinovati, i ukoliko budu drugačije od onoga što su naša očekivanja"

Glas Amerike: Kosovski predsednik najavio je za sledeću nedelju konsultacije sa političkim strankama kako bi pronašao rešenje nakon Vaše ostavke. Da li očekujete nove izbore ili neko drugo rešenje?

"Predsedniku sam rekao da počne procedure za zakazivanje prevremenih izbora, a to je volja čitavog političkog spektra. Sve političke stranke su se izjasnile da su za izbore, pa mislim da je raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora prava odluka".

Glas Amerike: Kada je pravo vreme za održavanje izbora?

"Nemamo neki određeni datum. Smatramo da treba poštovati ustavne i zakonske rokove. Oko datuma bi trebalo da se usaglasi ceo politički spektar, svi mi koji živimo na Kosovu. Mislim da su izbori dobra prilika za sve koji žive na Kosovu, Albance i etničke zajednice, da obnove poverenje u postojeće predstavnike ili izaberu one kojima veruju."

Glas Amerike: Kako sada stvari stoje, da li očekujete da izbori budu na leto ili jesen?

"Tokom leta je nemoguće, jer je rok za raspisivanje 45 dana pre održavanja izbora, ali prema nekim mojim kalkulacijama mogu da budu održani za nekih 70 dana. Računam da bi mogli da budu održani krajem septembra, početkom oktobra."

Glas Amerike: Mnogi misle da sa time već odugovlači. Šta ćete učiniti ako se tako nastavi?

"Mi smo izrazili spremnost da raspustimo parlament, svaki postupak koji ubrzava odlazak na izbore imaće podršku naše partije, Alijanse za budućnost Kosova."

XS
SM
MD
LG