Linkovi

I Senat protiv Trampove odluke o vanrednom stanju


Senatska strana zgrade američkog Kongresa u Vašingtonu (Foto: AP/Alex Brandon)

Američki Senat i zvanično je odbio vanredno stanje, koje je proglasio predsednik Amerike Donald Tramp sa ciljem da dobije sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Senat, u kojem većinu imaju republikanci, glasao je protiv odluke predsednika, većinom od 59 prema 41. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio jerezoluciju o ukidanju vanrednog stanja pre nekoliko nedelja.

12 senatora republikanaca pridružilo se demokratama u Senatu, čime su se suprotstavili Beloj kući i ignorisali pretnju predsednika da će uložiti veto.

Lider manjine u Senatu Čak Šumer ilustrovao je situaciju u tom telu rečima:

"Ovo nije svakidašnje glasanje, ovo nije običan dan!"

Republikanska senatorka iz Mejna Suzan Kolins izjavila je da podržava Trampovu ideju o bezbednosti na granici sa Meksikom, ali ne i njegovu nameru da zaobiđe Kongres, dodavši da je po Ustavu, dužnost Kongresa da vodi računa o troškovima.

Američki predsednik najavio je da je spreman da uloži veto ako Senat ne odobri vanredno stanje. Na tviteru je posle glasanja, napisao samo: VETO.

Izgradnja zida na granici sa Meksikom bila je inače jedno od osnovnih Trampovih obećanja tokom izborne kampanje. Ukoliko pokušaj obaranja Trampovog veta u Kongresu ne uspe, o vanrednom stanju će verovatno odlučivati sudovi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG