Linkovi

I demokrate i republikanci traže prilike u podeljenom Kongresu


Zgrada Kongresa na Kapitol Hilu ove jeseni (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Za manje od dva meseca, demokrate će preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa. Lider manjine Nensi Pelosi, za koju se očekuje da će ponovo preuzeti ulogu predsednice Predstavničkog doma - nagovestila je spremnost da sarađuje sa predsednikom Trampom i senatskim republikancima. Međutim, dvostranačka saradnja će možda biti kratkog daha.

Ovo je nova šansa za predsednika koji voli da sklapa dogovore.

“Demokrate će doći kod nas sa planom za infrastrukturu, za zdravstvenu zaštitu, planom za već nešto što traže i onda ćemo pregovarati”, rekao je posle kongresnih izbora Donald Tramp, poručujući da bi pobeda demokrata mogla da mu ide u prilog.

“Moglo bi to da bude veoma dobro, politički, jer mislim da sam bolji u toj igri od njih”.

I demokrate i republikanci traže priliku u podeljenom Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Predsednik je na Tviteru izrazio podršku Nensi Pelosi, koja želi da ponovo bude predsednica Predstavničkog doma - a koju republikanci u političkim spotovima često napadaju kao liberalno lice Demokratske stranke. Džon Fortije iz Centra za dvostranačku politiku objašnjava:

“Donald Tramp je tokom kampanje koristio Pelosi kao simbol Demokratske partije opisujući je kao previše liberalnu, previše levo od centra, ali njegovi komentari sa konferencije za medije pokazuju da, pošto on sam voli pogodbe i transakcije, u njoj vidi neke od tih kvaliteta”.

Nensi Pelosi, koja nema jedinstvenu podršku unutar svoje stranke - nije pridala veći značaj predsednikovoj poruci.

“Ne mislim da iko išta zaslužuje. Ne radi se o tome šta ste ranije radili, već šta tek možete da uradite. Ono što ste radili u prošlosti govori o vašoj kompetetnosti, ali radi se o tome šta možete da postignete a mislim da sam najbolja osoba da krenemo napred ka jedinstvu i ka pregovorima”.

Dve stranke bi mogle da pronađu zajedničke tačke kada je reč o infrastrukturi, ceni lekova i trgovini ali Trampu je potreban drugačiji pristup, smatra politički analitičar Džim Kesler iz organizaćije "Treći način".

“Ako želi dogovor, moraće da se ponaša kao neko ko želi kompromis, a ne neko ko želi da se raspravlja i pravi cirkus od politike”.

Tu je i još jedna komplikacija. Kontrola nad Predstavničkim domom daje demokratama ovlašćenja da istraže predsednikova poslovanja, kao i kontakte njegovog izbornog štaba 2016. sa Rusijom.

“Demokratski lideri pokušavaju da smanje očekivanja da će brzo pokrenuti proces opoziva predsednika i da je to cilj nove većine, ali sigurno će biti mnogo prilika za demokrate da iskoriste svoja istražna ovlašćenja kako bi prikazali javnosti aspekte Trampovog predsedništva koje smatraju negativnim”, ističe Džon Fortije.

Međutim, u Senatu - gde su republikanci osnažili svoju većinu, njihovi lideri koji zadržavaju tu ulogu upozoravaju da će nastavljati da budu kontrola rada demokrata.

“Demokrate u Predstavničkom domu će morati da odluče koliko je dobra strategija maltretirati predsednika. Nisam siguran da bi to bilo pametno za njih”, upozorio je lider senatske većine Mič Mekonel.

Republikanci u Predstavničkom domu će sledeće nedelje održati sopstvene izbore za lidera manjine. Demokrate krajem novembra biraju novog predsednika Predsedničkog doma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG