Linkovi

Posle izbora - mogućnost za saradnju ali i sukobe u Kongresu


U Sjedinjenim Državama se, dva dana posle izbora, i dalje broje glasovi u pojedinim saveznim državama gdje je mala razlika između kandidata, pa budući sastav Kongresa i dalje nije poznat. Još nisu poznati pobednici izbornih trka za mesto u Senatu u Arizoni i Floridi, gde su republikanski kandidati u neznatnoj prednosti. U Predstavničkom domu, demokrate bi mogle osvoje dodatna mesta pored 30 koje su već preuzeli od republikanaca i tako učvrste većinu, osvojenu posle osam godina. U međuvremenu, analitičari ocenjuju da su izborni rezultati ocena rada predsednika Trampa i to mešovita.

U Beloj kući, predsednik Tramp najavio je mogućnost da sarađuje sa demokratama sada kada će one kontrolisati Predstavnički dom.

“Voleo bih da vidim dvostranačku saradnju. Voleo bih da vidim jedinstvo i mislim da imamo veoma dobre šanse, možda ne u svakom pitanju ali mislim da imamo dobre šanse za to.”

Tramp je takođe preuzeo zasluge za uspehe republikanaca u Senatu.

“Mislim da rezultati potvrđuju da me ljudi vole i dopada im se kako radim svoj posao.”

Da li je moguća dvostranačka saradnja posle izbora?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi izrazila je spremnost da sarađuje sa predsednikom u domenu zdravstvene zaštite i drugim sferama.

“Težićemo ka dvostranačju. Verujemo da imamo odgovornost da tražimo zajedničke tačke tamo gde možemo da ih pronađemo. Tamo gde ne možemo, moraćemo da se držimo svojih stavova.”

Demokrate su zadovoljne zbog osvajanja Predstavničkog doma ali razočarane zbog slabih rezultata u senatskim trkama.

Bivši kongresmen Petrik Marfi gostovao je u programu Glasa Amerike “Zajedno sa Gretom Van Sasteren”.

“To nije bio ni blizu tako veliki talas kao što smo očekivali ja ili mnoge druge demokrate i mislim da zaista pokazuje da se manje radi o političkim pitanjima a više o samom Donaldu Trampu.”

Posle kongresnih izbora, neizvesno je šta je put napred za američku politiku, smatra analitičarka Vašington Posta Keren Tamalti.

“Presuda birača je veoma mešovita. “Plavi talas” je izgleda udario u “crveni zid” I mislim da će, posle svega, našim saveznicima širom sveta biti teško da procene šta se događa osim što će, verovatno, očekivati da će rad Kongresa često biti blokiran.”

Neka vrsta saradnje Trampa i demokrata je ipak moguća, smatra Džon Fortije iz Centra za dvostranačku politiku.

“Postoje stvari koje mogu da se urade ali će za to biti potrebna saradnja i demokrata i republikanaca što je teško jer su dve strane sada toliko udaljene. Ipak, moguće je da se obave neke stvari, samo ne sa Trampove agende.”

Međutim, predsednik bi mogao da uzmakne ako demokrate pokrenu istrage koje se odnose na nadzor Bele kuće, kaže Moli O Rurk.

“Život će biti veoma drugačiji u Trampovoj Beloj kući sa demokratskim Predstavničkim domom koji može da se suprotstavi njegovim zakonodavnim ciljevima ali takođe počne da preispituje njegov način vođenja administracije.”

Posle izbora za Kongres, predsednik Tramp deluje da je istovremeno politički oslabljen - i ojačan. Po svemu sudeći, već se okrenuo razmišljanjima o bici za drugi mandat, za dve godine, koja će sigurno biti veoma intenzivna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG