Linkovi

Zoran Milanović novi predsednik Hrvatske


Zoran Milanović pozdravlja nakon što su proglašeni privremeni rezultati prema kojima je pobedio na drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, u Zagrebu, Hrvatska, 5. januara 2020.

ZAGREB, BEOGRAD - Kandidat grupe partija okupljenih oko opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović nedostižno vodi u drugom krugu predsedničkih izbora ispred aktuelne predsednice i kandidatkinje vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, Kolinde Grabar Kitarović, i kako javljaju hrvatski mediji novi je predsednik Hrvatske.

Prema najnovijim rezultatima DIP-a, nakon obrađenih 99,07 odsto biračkih mesta, Zoran Milanović vodi s 52,69 posto glasova, Grabar-Kitarović ima 47,31 odsto glasova.

Milanović je na obrađenim mestima dobio 1.025.161 glasova, a Grabar-Kitarović 920.421 glas. Razlika je gotovo 105 hiljada glasova.

Igor Milanović se prvo tokom večeri, dok su pristizali po njega dobri rezultati, oglasio na Fejsbuku:

"Hvala vam! Hvala svim volonterima, svima vama koji ste mi bili podrška u ovih šest meseci. Ljudi, hvala vam", napisao je bivši premijer po objavi izlaznih anketa.

Nakon objavljivanja rezultata prema kojima je njegova prednost nedostižna za protivkandidatkinju, Milanović se u sedištu svoje stranke obratio okupljenima.

"Dragi prijatelji, dobro došli u Tvornicu 'Pobjeda', kao što sam obećao. Hvala svima, hvala onima koji su me podržali i onima koji me nisu podržali, hvala mojoj protukandidatkinji", poručio je Milanović i zabranio da se zviždi na pominjanje imena njegove suparnice.

"Za mene će, svidjelo se to nekome ili ne, sve stranke biti iste. Jer, mi smo višestranačka parlamentarna demokracija. Bolje od toga nema, sve drugo je put u autokraciju, tiraniju i otimačinu, a predsjednik tome mora biti brana, čvrst zid kojem se ne može prići ni tenkom. Duh i slovo Ustava bit će mi vodilja, to je sve, i to je najbitnije."

Osvrnuo se na sebe i činjenicu da nije savršen, ali naglasio da će biti predsednik svih građana i građanki i pozvao građane da ga "mere od prvog dana" i naglasio da lažna obaćenja nikada nije davao i da neće deliti hrvatske građane "po onim stvarima koje bole i na koje su osetljivi i na koje imaju nisku razinu tolerancije".

Kolinda Grabar Kitarović, još uvek aktualna predsednica, u sedište svoje kampanje stigla je uz pesmu “Zemljo moja”. Iako je pokušavala zadržati smešak, javljaju izveštači sa lica mesta, u očima su joj se videle suze.

Kolinda Grabar Kitarović, još uvek aktuelna predsednica Hrvatske, obraća se javnosti nakon objavljivanja nepotpunih rezultata prema kojija je izgubila u drugom krugu predsedničkih izbora od kandidata SDP-a Zorana Milanovića, u Zagrebu, 5. januara 2020.
Kolinda Grabar Kitarović, još uvek aktuelna predsednica Hrvatske, obraća se javnosti nakon objavljivanja nepotpunih rezultata prema kojija je izgubila u drugom krugu predsedničkih izbora od kandidata SDP-a Zorana Milanovića, u Zagrebu, 5. januara 2020.

“Hvala vam, hvala vam lijepa! Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani u domovini i svijetu. Hvala svima što ste izašli na birališta, pokazali da vam je stalo za našu Hrvatsku”, počela je svoj govor Grabar-Kitarović, prenosi hrvatski RTL.

“Poruka koju moramo izvući iz ovih izbora jest da očito moramo biti više među građanima, među ljudima, više slušati njihov glas. Čuli smo ga. Hrvatska je odlučila – Zoran Milanović bit će predsjednik sljedećih pet godina”, rekla je te prekinula malobrojne uzvike negodovanja među okupljenima čestitajući pobedniku i željeći mu svako dobro u vršenju dužnosti.

Milanovićevu predsedničku kandidaturu podržalo je 13 stranaka - SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG