Linkovi

SAD odobrile Hrvatskoj kupovinu helikoptera "Blek hok"


Arhiva - Američki helikopteri Belk hok ("crni soko") u sastavu Vojske SAD, u Avganistanu
Arhiva - Američki helikopteri Belk hok ("crni soko") u sastavu Vojske SAD, u Avganistanu

Stejt Department je odobrio moguću prodaju dva helikoptera UH-60M "Blek hok" Hrvatskoj, uključujući i propratnu opremu i obuku, u vrednosti od 115 miliona dolara i o tome je obavešten Kongres, saopštila je američka Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA), koja je deo Sekretarijata za odbranu SAD.

Zeleno svetlo Stejt departmenta važan je proceduralni deo moguće transakcije, čije će detalje dogovoriti Pentagon i Ministarstvo odbrane Hrvatske.

Preporučena prodaja u duhu je podrške inostranoj politici SAD i nacionalnoj bezvednosti kroz pomaganje unapređivanja bezbednosti NATO saveznika, kaže se u saopštenju DSCA.

"Prodaja ovih UH-60 helikoptera značajno će povećati sposobnost Hrvatske da obezbedi transport trupa, bezbednost granice, borbu protiv terorizma, sanitetske evakuacije, potragu i spasavanje, snabdevanje i borbenu podršku. Ovi UH-60 helikopteri će omogućiti interoperabilnost sa SAD i NATO snagama u brzom odgovaranju u različitim misijama i brzo pozicioniranje trupa uz minimalna helikopterska sredstva", navodi se u saopštenju.

Hrvatska, nastavlja DSCA, namerava da koristi ova odbrambena sredstva kako bi modernizovala svoje oružane snage i proširila arhitekturu postojećih snaga u svojim naporima da obezbede podršku misijama u regionu, kao i u borbi protiv terorističke pretnje.

"Hrvatska nema poteškoća da uvede ove helikoptere u svoje oružane snage", kaže se i naglašava da prodaja ove opreme "neće poremetiti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu", kao i da prodaja neće uticati na spremnost Vojske SAD.

Sjedinjene Američke Države su prošle godine Hrvatskoj već bile odobrile vojnu pomoć od 53 miliona dolara za razvoj helikopterskih sposobnosti, a u sklopu te pomoći Hrvatska će dobiti dva helikoptera "Blek hok", opremu, rezervne delove i letačku obuku.

Hrvatska je u međuvremenu odlučila za dodatno jačanje borbene eskadrile, pa će pored dva donirana, kupiti još dva helikoptera, javila je Hrvatska radio-televizija.

XS
SM
MD
LG