Linkovi

Vijetnam izvozi više kafe od Brazila


Nastavnik engleskog jezika Džon Ovens u kafiću u vijetnamskom centru industrije kafe Buon Ma Tautu
Nastavnik engleskog jezika Džon Ovens u kafiću u vijetnamskom centru industrije kafe Buon Ma Tautu

Azijska zemlja planira da popravi svoju reputaciju kada je reč o kvalitetu kafe koju prodaje u inostranstvu

Većina ljudi kada razmišlja o kafi ne pomišlja na Vijetnam. Ali ta južnoazijska država je ove godine prestigla Brazil kao najveći izvoznik kafe na svetu. Vijetnamska industrija kafe sada pokušava da promeni svoju reputaciju izvoznika kafe lošijeg kvaliteta. Novinar Glasa Amerike posetio je Buon Ma Taut, centar industrije kafe u Vijetnamu.

Izvoz vijetnamske kafe je ove godine dostigao vrh, posle lošeg vremena u Brazilu. Ali gotovo sva ta kafa je „robusta“ – nižeg kvaliteta, sa većom količinom kafeina koja se koristi za espreso i instant kafu. Najveća vijetnamska kompanija za proizvodnju kafe, „Čung vin“, želi da promeni vijetnamsku reputaciju snabdevača jefitnog zrnevlja kafe. Predsednik kompanije Dang Lej Vin Vu pije deset šoljica kafe dnevno i priželjkuje da to prihvate i ostali, da bi se povećali niska potrošnja kafe u zemlji i kultura kafe.

„Imamo kvantitet i kvalitet robuste, koja je broj jedan u svetu. Ali nam nedostaju stvari kao što je industrijsko pakovanje, predstavljanje i propaganda, da bi svet shvatio šta mu je stvarno potrebno. Vijetnam bi trebalo da postane velika zemlja, i to ne samo u pogledu kvantiteta“.

Na način pripreme vijetnamske kafe, uticali su Francuzi, koji su doneli zrnevlje u svoju bivšu koloniju. Ali indistrija je počela da se razvija tek proteklih decenija i njena kultura kafe je relativno nepoznata u svetu. Nastavnik engleskog jezika Džon Ovens je navratio da uživa u jakom mirisu kafe u lokalnom kafiću.

„Nisam čuo za ovo sve dok nisam došao ovde. Ali mislim da se to ne reklamira, niti postoje poznate vrste“.

Kompanija „Čung Vin“ pokušava to da promeni, reklamirajući jedinstvene proizvode od kafe i sarađujući sa proizvođačima kafe na poboljšanju kvaliteta i produktivnosti. Mej Čvong gaji zrna kafe više od 30 godina. On kaže da sistem navodnjavanja koji je finansirala kompanija štedi vodu i rad i povećava produktivnost.

„Prve godine pre prelaska na ovaj sistem, produktivnost nam je bila svega 800 kilograma po hektaru. Ali druge godine po uvođenju ovog sistema, produktivnost je skočila na 1400 kilograma po hektaru. Prošle godine, prema dokumentaciji od početka do kraja žetve, produktivnost je bila 2040 kilograma“.

Ali vijetnamska proizvodnja kafe i izvoz, uskoro bi mogli da dostignu maksimum, kaže Lej Nouk Bau, direktor Agrošumarskog naučnog i tehničkog instituta „Vestern hajlends“. On kaže da status Vijetnama kao najvećeg izvoznika kafe neće da potraje.

„Prvo, vijetnamska vlada ne namerava da poveća prostor za kafu. Ministar poljoprivrede je avgusta ove godine odlučio da odobri glavni plan za razvoj industrije kafe do 2020. i našu viziju do 2030. godine. Prema tom glavnom planu, ukupna površina za proizvodnju kafe u Vijetnamu će do 2020. biti smanjena na 500 hiljada hektara“.

U međuvremenu, poznavaoci industrije kafe kažu da bez obzira na porast izvoza, i dalje može da se radi na poboljšanju kvalite
XS
SM
MD
LG