Linkovi

Kinezi postaju ljubitelji kafe


Prema nekim procenama, konzumacija kafe u Kini raste sedam puta brže nego što je to prosek na globalnom nivou.

Kada je reč o toplim napicima, Kina je oduvek bila nacija naklonjena čaju. Međutim, sve veće interesovanje Kineza za jednu drugačiju vrstu toplog napitka počinje da se oseća kako u gradskim kafićima, tako i na farmama na jugu zemlje, koje se prebacuju na uzgajanje unosnijih useva.

U velikim kineskim gradovima vrlo je lako pronaći mesto gde možete da popijete kafu. Prema nekim procenama, konzumacija kafe u Kini raste sedam puta brže nego što je to prosek na globalnom nivou.

Često svratim na kafu ujutro, kada sam pospana, pre posla, ili popodne”, kaže Lu Ming, ljubiteljka kafe.

S obzirom da sve više Kineza voli da pije tamni napitak, mnogi tu vide priliku za uzgajanje domaće kafe.

“Za nas koji već neko vreme pijemo kafu, to je pitanje pristupačnosti. Nije tako lako doći do kafe uzgajane u Kini. Verujem da većina kafe koju pijemo stiže iz inostranstva”.

Najveća količina kineske kafe uzgaja se u pokrajini Junan, na jugu zemlje. Jedan francuski misionar doneo je biljku u tu oblast pre više od jednog veka, ali uzgajanje kafe nije se razvilo sve do relativno bliske prošlosti.

Švajcarski gigant „Nestle“ više od dve decenije radi sa poljoprivrednicima u Junanu kako bi se razvila održiva industrija kafe, podigla produktivnost i kvalitet “arabike“, koja se uzgaja tamo.

U Puaru, gradu koji je poznatiji po svom jakom crnom čaju, „Nestle“ otkupljuje useve kafe od lokalnih uzgajivača. Centrom upravlja Vouter De Smet, koji kaže da je prvi izazov bio obučiti farmere.

“Kafa je novitet. Kako se uzgaja kafa? Kako se sadi? Ali to je tek prva stvar. Sledeće je - kako proizvesti dobru, kvalitetnu kafu? Proces je potpuno drugačiji nego za čaj”.

De Smet i njegov tim rade sa više od 2.600 farmi proizvođača kafe u Puaru i obližnjoj prefekturi Šišuangbana, od kojih se mnoge nalaze u nepristupačnim ruralnim oblastima.

Huang Dabao je uzgajivač kafe koji je ranije gajio voće. On kaže da je kafa bolja i unosnija alternativa, i da mu je omogućila da dogradi kuću.

“Ranije smo gajali pomorandže, ali je to bilo previše nepredvidivo. Kada smo počeli s kafom, nismo znali mnogo o gajenju, ali bilo je nekih sličnosti sa voćem. A za razliku od voća, kafa je pouzdana”.

S obzirom da žive u jednoj od najsiromašnijih kineskih pokrajina, gajenje kafe se za neke u Junanu pokazalo kao profitabilan izbor. Za razliku od drugih useva, cene kafe su transparentnije i određuje ih svetsko tržište, koje farmeri svakodnevno prate. Čaj je i dalje konkurencija, ali oni koji imaju dovoljno zemlje i sredstava, pronalaze način da prošire svoj biznis, i gaje i jedno i drugo.

XS
SM
MD
LG