Linkovi

Ljubav prema kafi i biznis


Bračni par iz Virdžnije je ljubav prema kafi pretočio u biznis i otvorio prodavnicu kafe koja je omiljena destinacija lokalnih ljubitelja tog napitka

Verovali ili ne i kafa ima svoj međunarodni dan (29. septembar). U Sjedinjenim Državama biznisi sa kafom obrnu godišnje 19 milijardi dolara. Bračni par iz Virdžinije Ejmi i Dejvid Star, vlasnici prodavnice kafe pod nazivom “Binetiks” imaju puno razloga da slave taj osvežavajući napitak, a novinar Glasa Amerike otkriva tajnu njihovog uspešnog poslovanja - strast za sveže pečenom kafom i posvećenost lokalnoj zajednici.

Amerikanci vole kafu. Više od polovine popije bar jednu šolju kafe dnevno, a širom zemlje, kompanije poput “Starbaksa” i “Keribu kofija” kao da imaju prodavnice, na svakom ćošku . Advokat Dejvid Star je godinama pržio kafu u svojoj garaži.

“Ima nešto u sveže prženoj kafi, neki potpuno drugačiji ukus koji privlači ljude i nagoni ih da je piju sve više i više.”

Ejmi Star kaže da im je to bio podstrek da pokrenu svoj biznis sa kafom.

“Prvobitno smo mislili da ćemo kafu moći da prodajemo na buvljoj pijaci, ali smo na kraju otvorili svoj lokal.”

U kompjuterizovanoj pržionici oni prže, sirovu kafu.

“To je savremena mašina koja kompjuterski osigurava da određena vrsta zrnevlja bude uvek, na potpuno isti način, ispečena.”

To je samo jedna od tajni “Binetiksa” (Beanetics).

Ako imate kvalitetnu, pravilno ispečenu kafu, ona ima prirodnu slatkoću.”

Sirovu kafu Starovi nabavljaju iz zemalja širom sveta. Dejvid Star kaže da svaka vrsta ima svoje jedinstvene karakteristike, pa su i ukusi različiti. Neke vrste su ukusne same po sebi, a neke su bolje kada se pomešaju sa drugom vrstom. Jedna od popularnih “Binetiksovih” mešavina je kombinacija moke iz Jemena i indonežanske Jave.

“Moka ima dobar, upečatljiv ukus kada je popijete, a Java pak ima odličan ukus na samom početku, kada počinjete da je pijete, tako da je njihova kombinacija odlična za potpuni užitak.”

U ”Binetiks” dolaze mušterije iz lokalne zajednice.

“Imam i mušterije poreklom iz Etiopije. Neke žene kupuju neprženu etiopsku kafu pa je prže kod kuće, ali je sirovu kafu teško naći. Medjutim, mi imamo lojalne mušterije koje šire dobre vesti o nama.”

Mušterije poput Nila Mekonela

“Dolazim ovde na sat dva, popijem nekoliko šolja kafe, čitam novine rešavam ukrštene reči. To me opušta.”

Mekonel kaže da izloženi radovi lokalnih umetnika doprinose prijatnoj atmosferi kafea. Ugodna, prijateljskia atmosfera čini Binetiks omiljenom destinacijom ljubitelja kafe koji više vole prepoznatljive lokalne ukuse od nacionalnih lanaca prodavnica kafe.
XS
SM
MD
LG