Linkovi

Hil: Ukrajinska kriza jedna od najdubljih u Evropi tokom mnogo godina


ARHIVA - Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Foto: Reuters)
ARHIVA - Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Foto: Reuters)

BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da ukrajinsku krizu smatra jednom od najdubljih u Evropi koja se, kako je ukazao, nije mogla videti mnogo godina.

"Zastrašujuće je ono što vidimo da se dešava u Ukrajini svakoga dana – stradanja civila, uništava nja velikih gradova od istorijske je važnosti. Iskreno, nisam siguran gde bi to moglo da vodi, ali siguran sam da danas živimo u drugačijem svetu od onog pre 24. februara", rekao je Hil u intervjuu Radioteleviziji Srbije.

Američki ambasador mandat u Beogradu, gradu u kom je otpočeo svoju diplomatsku karijeru, preuzeo je 31. marta.

U razgovoru je ponovio stav da, kako je rekao, za početak mora mnogo da sluša, tako da mu je prvi prioritet da shvati šta se zapravo događa u današnjoj Srbiji.

"Srbija je drugačija zemlja nego što je bila, neki prioriteti su se promenili. Ali ono što znam je da su ljudi ovde usredsređeni na budućnost, kao što sam i ja", ističe Hil.

Upitan očekuje li da odnosi između Sjedinjenih Država i Srbije nastave da se razvijaju u dobrom smeru, Hil je ukazao da dve države imaju mnoštvo zajedničkih interesa.

Kako je rekao Sjedinjene Države i Srbija na mnoge delove sveta gledaju na isti način i slična gledišta imaju u vezi sa mnogim pitanjima.

"Volimo En-Bi-Ej, na primer. Pun potencijal odnosa još nije ispunjen, tako da mislim da možemo da radimo na tome zajedno", naglasio je ambasador SAD - a u Srbiji Kristofer Hil.

Inače, najviši američki diplomatski predstavnik u Beogradu je tokom pretresa o svojoj nominaciji u Senatu decembra 2021, poručio da ga zabrinjava to što se Srbiji okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Ukazao je da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda.

Istakao je da Sjedinjene Države i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima i potrebi da se istraži smrt i kazne odgovorni za ubistvo braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla - koji su živote izgubili 1999. godine.

Hil i Brnabić o situaciji u regionu, dijalogu Srbije i Kosova

Ranije tokom dana Hil se u Beogradu sastao sa premijerkom tehničke Vlade Srbije Anom Brnabić.

U saopštenju iz njenog kabineta ukazano je da se Brnabić nada da će dobri odnosi Srbije i SAD biti dodatno unapređeni tokom Hilovog mandata.

Kako se navodi iz Vlade, Hil je rekao da mu je region dobro poznat i da je "jasno da Srbija napreduje u dobrom smeru".

Brnabić je istakla da su SAD izuzetno važan partner Srbije, kao i da američke firme zapošljavaju veliki broj građana i da rade na nekim kapitalnim projektima, poput Moravskog koridora.

Predsednica tehničke Vlade i ambasador Hil, kako je saopšteno, saglasili su se da će u narednom periodu zajedno raditi na očuvanju mira i jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je to "uslov svih uslova za napredak i Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana".

Kada je reč o trenutnoj situaciji između Beograda i Prištine, Brnabić i Hil su saglasni da je dijalog jedini i najbolji put do normalizacije odnosa dve strane. Brnabić je istakla da je Srbija posvećena dijalogu i okrenuta budućnosti, zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG