Linkovi

Hanter Bajden priznaje krivicu za izbegavanje plaćanja poreza i ilegalno posedovanje oružja


ARHIVA - Hanter Bajden, sin predsednika Džoa Bajdena ispred Bele kuće, 18. aprila 2022. u Vašingtonu. (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)
ARHIVA - Hanter Bajden, sin predsednika Džoa Bajdena ispred Bele kuće, 18. aprila 2022. u Vašingtonu. (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)

Hanter Bajden, sin predsednika SAD Džoa Bajdena, nagodio se sa tužilaštvom po manjim optužbama za izbegavanje plaćanja poreza i posedovanje nelegalnog oružja, čime je okončana petogodišnja istraga tokom koje su republikanci uporno tvrdili da se Hanterovi krupniji prestupi - zataškavaju.

Prema podnetim sudskim dokumentima, predsednikov sin je pristao je da prizna krivicu za izbegavanje plaćanja federalnog poreza na prihod tokom dve godine, i priznao da je ilegalno posedovao pištolj, u vreme dok je bio korisnik droge.

Federalne optužbe protiv Hantera Bajdena su rezultat istrage Dejvida Vajsa, saveznog tužioca u državi Delaver, koga je imenovao tadašnji republikanski predsednik Donald Tramp.

Predsednikov 53-godišnji sin, čija su poslovanja godinama predmet kritika republikanskih članova Kongresa, postigao je pogodbu sa kancelarijom tužioca u svojoj rodnoj državi Delaver, ali nju tek treba da odobri federalni sudija. Malo je verovatno da će Hanter Bajden biti osuđen na zatvorsku kaznu.

Predsednik Bajden i njegova supruga Džil objavili su kratko saopštenje pošto je saopštena vest da se Hanter nagodio sa tužilaštvom.

"Predsednik i prva dama vole svog sina i podržavaju ga u vreme dok ponovo gradi svoj život", saopštio je Ian Sams, portparol Bele kuće, dodajući da nema drugih komentara.

Prema optužbama, Bajden nije prijavio porez na zaradu više od 1,5 miliona dolara za 2017. i 2018. godinu. U obe te godine, dugovao je više od 100.000 dolara poreza na prihod.

Svaka tačka nosi zatvorsku kaznu do 12 meseci, i novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dolara, ili dva puta više od onoga što je stekao kršeći zakon.

Tužilac Vajs je rekao da se Hanter Bajden takođe suočavao sa jednom tačkom otužnice za "posedovanje vatrenog oružja od strane osobe koja je zavisnik od psihoaktivnih kontrolisanih supstanci".

Hanter Bajden je godinama u središtu neumoljivih napada bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih republikanskih saveznika, koji su ga optužili za krivična dela u poslovanju, koja se, između ostalog, odnose na Ukrajinu i Kinu. Hanter je radio kao lobista, pravnik, investicioni bankar i umetnik, i javno je iznosio detalje svoje borbe sa zavisnošću od droge.

U decembru 2020. godine je objavio da kancelarija tužioca Vajsa istražuje njegovo plaćanje poreza, a tada je porekao krivicu.

U svojim memoarima iz 2021. godine, pisao je o svojoj borbi sa zavisnošću, uključujući upotrebu krek kokaina i alkoholizam. 2014. godine je otpušten iz rezervnog sastava američke mornarice pošto je testiran pozitivan na kokain.

ARHIVA - Predsednik Džo Bajden i njegov sin Hanter na odmoru u Južnoj Karolini, 13. avgusta 2022. (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
ARHIVA - Predsednik Džo Bajden i njegov sin Hanter na odmoru u Južnoj Karolini, 13. avgusta 2022. (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Vajsova istraga je prvobitno ispitivala potencijalno kršenje poreskog zakona i zakona o pranju novca u Hanterovim poslovnim operacijama u inostranstvu, posebno u Kini, naveli su izvori za Rojters. Istraga koju predvodi Vajs počela je još 2018, prema izveštajima američkih medija.

Istaknuti republikanski kongresmen Džejms Komer je 2022. optužio Sekretarijat za finansije da "zadržava izveštaje o sumnjivim finansijskim aktivnostima" kako bi zaštitio predsednikovog sina.

Komer, koji predsedava Odborom za nadzor rada valde u Predstavničkom domu, koji predvodi republikansku istragu o Bajdenovoj porodici, rekao je da je Bajden dobio samo "packu" pogodbom sa tužilaštvom, i da to neće uticati na istragu njegove komisije.

Protiv Hantera Bajdena se neće voditi sudski proces po optužnici za držanje pištolja, ali će proći kroz proces koji često uključuje obavezno psihološko savetovanje ili rehabilitaciju.

Kristofer Klark, advokat Hantera Bajdena, u saoštenju za američke medije naveo je da će Hanter "preuzeti odgovornost za dva slučaja neplaćanja poreza".

"Znam da Hanter veruje da je važno da preuzme odgovornost za greške koje je učinio u periodu životne krize i zavisnosti", rekao je Klark. "Drago mu je što će moći da nastavi oporavak i krene napred".

Predsednik Bajden ima dvoje dece, Hantera i ćerku Ešli. Njegov sin Bo Bajden je preminuo od raka 2015. godine, a ćerka Naomi Bajden je poginula kao beba u saobraćajnoj nesreći u kojoj je takođe nastradala Bajdenova prva supruga.

Hanter Bajden je po svemu sudeći prvo dete nekog aktuelnog predsednika koji je optužen za neko krivično delo, navodi Aron Kroford, stručnjak za predsedničku istoriju sa Univerziteta Tenesi.

Bivši republikanski predsednik Donald Tramp, koji je na federalnom nivou optužen za pogrešno rukovanje vladinim tajnama, oštro je kritikovao pogodbu Hantera Bajdena sa tužilaštvom, navodeći da će dobiti "samo simboličnu kaznu".

"Naš sistem ne funkcioniše!", objavio je Tramp na svojoj društvenoj mreži Istina (Truth Social).

XS
SM
MD
LG