Linkovi

Imenovan specijalni tužilac za istragu protiv Hantera Bajdena


ARHIVA: Sin predsednika SAD, Hanter Bajden, ispred federalne sudnice u Delaveru, 26. jula 2023. Foto: Rojters/Jonathan Ernst
ARHIVA: Sin predsednika SAD, Hanter Bajden, ispred federalne sudnice u Delaveru, 26. jula 2023. Foto: Rojters/Jonathan Ernst

Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland saopštio je da će Dejvid Vajs, federalni tužilac koji je podigao optužnicu protiv sina predsednika Džoa Bajdena, Hantera Bajdena, dobiti dodatna ovlašćenja da istraži da li je predsednikov sin učestvovao u nedoličnim poslovnim aktivnostima.

Vajs je unapređen u specijalnog tužioca u trenutku dok republikanci u Kongresu prete da će otvoriti istragu u okviru procesa opoziva, na osnovu nepotvrđenih navoda da je predsednik Bajden imao koristi od poslovanja svog sina.

Dejvida Vajsa je na položaj saveznog tužioca za Delaver postavio prethodni, republikanski predsednik Donald Tramp, a ostao je na toj poziciji i za vreme Bajdenove administracije. Imenovanje za specijalnog tužioca mu pruža veću nezavisnost od one koju obično imaju federalni tužioci.

Republikanci optužuju predsednika Bajdena da je profitirao od poslovnih operacija svog sina u Ukrajini i Kini, iako tek treba da pruže neke dokaze o nezakonitom ponašanju. Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti rekao je u julu da će donji dom Kongresa možda na jesen pokrenuti istragu o opozivu predsednika.

Bela kuća odbacuje te optužbe kao "sulude teorije zavere", navodeći da Bajden nije učestvovao u poslovnim operacijama svog sina. Tokom višegodišnje istrage koju je vodio Vajs, nisu nađeni dokazi da je Hanter koristio političku poziciju svog oca radi lične dobiti.

53-godišnji Hanter Bajden je radio kao lobista, advokat, konsultant i investicioni bankar, a javno je priznao svoje probleme sa alkoholom i zavisnošću od krek kokaina.

Vajs je podigao otpužnicu protiv Hantera Bajdena zato što nije platio odgovarajući porez 2017. i 2018. godine, i zbog nezakonitog posedovanja vatrenog oružja u vreme dok je bio zavisnik od droge.

Federalni sudija u julu je odbacio nagodbu koja bi Bajdenu omogućila da prizna krivicu po optužbi za izbegavanje plaćanja poreza, i time izbegne optužnicu za nezakonito posedovanje pištolja.

Vajs je treći takav kvazi-nezavisni tužilac koga je Merik Garland imenovao da nadzire politički osetljive istrage. Specijalni tužilac Džek Smit je podneo dve krivične optužnice protiv Trampa - u jednoj ga je optužio za pokušaj poništavanja rezultata izbora 2020. koje je izgubio od Bajdena, a u drugoj - da je na nepropisan način poneo sa sobom poverljiva vladina dokumenta kada je napustio Belu kuću, i da je sprečio zvaničnike da dođu do njih.

Drugi specijalni tužilac, Robert Hur, istražuje da li je sam predsednik Bajden nepropisno rukovodio poverljivim dokumentima kada je napustio položaj potpredsednika 2017.

Dejvid Vajs, koga je imenovao Tramp ali ga je Bajden zadržao na istoj funkciji, kaže da se Sekretarijat za pravosuđe nije mešao u njegov rad, a Garland je takođe odbacio optužbe za specijalni tretman.

Hanter Bajden je predmet istrage koju vodi nekoliko republikanskih kongresnih odbora.

Jedan bivši saradnik rekao je Odboru za nadzor rada vlade u Predstavničkom domu da je Hanter ostavljao utisak da je naglašavao svoje porodične veze dok je poslovao u Ukrajini pre skoro deset godina, u vreme dok je njegov otac bio potpredsednik SAD. Taj svedok, Devon Arčer, kazao je da je Hanter svakodnevno razgovarao sa svojim ocem, ali da se ti razgovori nisu ticali njegovog poslovanja.

Tramp takođe često pominje mlađeg Bajdena u pokušaju da ukalja reputaciju njegovog oca, dok se priprema za potencijalni novi okršaj sa Džoom Bajdenom na predsedničkim izborima 2024.

Prema anketi koju su u junu sproveli agencija Rojters i Ipsos, polovina Amerikanaca, od kojih 75% republikanaca i 33% demokrata, veruje da je mlađi Bajden dobio povlašćeni tretman od tužioca Vajsa tokom istrage. Međutim, većina je rekla da to neće uticati na njihov glas naredne godine.

XS
SM
MD
LG