Linkovi

Hanter Bajden se izjasnio da nije kriv za utaju poreza, pošto je propao sporazum o priznanju krivice


ARHIVA - Hanter Bajden tokom državne večere sa indijskim premijerom Narendra Modijem, u Beloj kući, 22. juna 2023. (Foto: AP/Susan Walsh)

Sin američkog predsednika Hanter Bajden izjasnio se da nije kriv po tačkama dveju optužnica za poresku utaju, nakon što je obustavljen sporazum o priznanju krivice.

Porodica Bajden podržava sina

Prva dama Sjedinjenih Država Džil Bajden sa suprugom i američkim predsedsednikom Džoom Bajdenom (AP/Andrew Harnik)
Prva dama Sjedinjenih Država Džil Bajden sa suprugom i američkim predsedsednikom Džoom Bajdenom (AP/Andrew Harnik)

Bela kuća reagovala je nakon događaja pred sudom u Vilmingtonu, gde je sin američkog predsednika Hanter Bajden odbacio krivicu za poresku utaju, pošto je obustavljen sporazum o priznanju krivice.

"Predsednik Džo Bajden i prva dama Džil Bajden vole svog sina Hantera i podržavaju ga u nastojanju da ponovo izgradi svoj život", izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

To se dogodilo pošto je postupajući sudija iskazao zabrinutost o odrednici koja se odnosi na optužnicu za posedovanje oružja.

Ona se u delu američke javnosti tumači kao mnogo ozbiljnija. Tokom ročišta u sredu, došlo je do rasprave, da li bi ga sporazum sačuvao od budućih optužbi, što je zabrinulo sudiju Merielen Norajku, koju je na to mesto postavio bivši predsednik Donald Tramp.

Takav ishod, kako javlja agencija Asošijeted pres, dovodi u pitanje zaključivanje višegodišnje istrage o poslovanju sina predsednika Džoa Bajdena.

Hanter Bajden tereti se za utaju poreza u iznosu većem od 100.000 dolara zaprihode koji su 2017. i 2018. iznosili više od 1,5 miliona dolara.

Sporazum koji je sklopio sa tužiocima trebalo je da mu omogući uslovnu kaznu u trajanju od dve godine.

Međutim, Hanter Bajden je u junu optužen za nezakonito posedovanje vatrenog oružja – revolvera Kolt kobra.

Pristao je na sporazum sa nadležnima – što je doprinelo da se ne izjasni o krivici za zločin. Prema odredbama sporazuma, sve dok ga se bude pridržavao, slučaj ne bi bio zabeležen u njegovom dosijeu. U suprotnom, dogovor bi bio poništen.

Za optužbe kojima se tereti – maksimalna propisana zatvorska kazna iznosi deset godina.

Federalne optužbe protiv Hantera Bajdena su rezultat istrage Dejvida Vajsa, saveznog tužioca u državi Delaver, koga je imenovao tadašnji republikanski predsednik Donald Tramp.

Hanter Bajden je godinama u središtu neumoljivih napada bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih republikanskih saveznika, koji su ga optužili za krivična dela u poslovanju, koja se, između ostalog, odnose na Ukrajinu i Kinu.

Hanter je radio kao lobista, pravnik, investicioni bankar i umetnik, i javno je iznosio detalje svoje borbe sa zavisnošću od droge.

U svojim memoarima iz 2021. godine, pisao je o svojoj borbi sa zavisnošću, uključujući upotrebu krek kokaina i alkoholizam. 2014. godine je otpušten iz rezervnog sastava američke mornarice pošto je testiran pozitivan na kokain.

XS
SM
MD
LG